Coronacrisis: Thuiswerken blijft ook na 1 september 2020 de regel

Het kabinet wil dat werknemers ook na 1 september 2020 zoveel mogelijk blijven thuiswerken. Dat is nodig omdat het coronavirus weer aan terrein wint. In plaats van aangekondigde versoepelingen vanaf 1 september 2020, trekt het kabinet de teugels nu juist weer strakker aan. ‘We hebben laten zien dat we het virus onder controle kunnen krijgen, nu moeten we laten zien dat we het virus onder controle kunnen houden’, aldus minister-president mark Rutte.

Premier Rutte waarschuwde op de persconferentie van 18 augustus dat het virus langzaamaan weer terrein wint. Wanneer dat doorgaat, zullen eerdere versoepelingen teruggedraaid moeten worden. Het kabinet wil alles op alles zetten om een nieuwe lockdown te voorkomen, want anders ‘verliezen nog meer mensen hun baan’, aldus de minister-president.

Thuiswerken blijft nodig
Van alle maatregelen die genomen zijn, bleek het advies om zoveel mogelijk thuis te werken, het meest effectief. Daar zat geen einddatum aan vast, stelt de premier, ‘maar links en rechts circuleert wel 1 september als datum voor een mogelijke versoepeling.’

Rutte geeft daar nu duidelijkheid over: de cijfers geven geen aanleiding om mensen weer naar kantoor te laten komen. ‘Dus het advies blijft: werk zoveel mogelijk thuis, ook na 1 september.’ Dat is een punt van ‘logisch nadenken en gezond verstand’, aldus de premier.

Besmettingen vooral onder familie en vrienden
De verspreiding van het virus vindt nu vooral plaats onder mensen die elkaar vertrouwen: in de huiselijke kring, op verjaardagen, feestjes of buurtborrels. Na een tijdje vergeten mensen de coronaregels en komen te dicht bij elkaar. Dat geldt ook voor besloten bijeenkomsten in feestzaaltjes.

De premier wil dat mensen thuis maximaal 6 gasten ontvangen en anders bijeenkomen in een horecagelegenheid, want daar is afstand houden beter mogelijk. In de horeca is nu overigens wel registratie nodig en een checkgesprek.

Quarantaine van 14 naar 10 dagen
Wanneer mensen in quarantaine moeten, kan in het vervolg worden volstaan met een quarantaineduur van 10 dagen in plaats van twee weken. Volgens het RIVM is die kortere periode voldoende om verdere besmettingen tegen te gaan.

CORONA EN HR: Handige HR-tools voor die nu mooi van pas komen

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?