Update Coronacrisis: maatregelen voor bedrijven die in de problemen komen
Tot 6 april 2020 moeten werknemers in heel Nederland zoveel mogelijk thuiswerken of hun werktijden spreiden. Bij griepachtige klachten moeten werknemers thuisblijven. Horeca en scholen blijven gesloten. Ondernemers die in de problemen komen door de coronacrisis, kunnen beroep doen op diverse maatregelen die het kabinet heeft getroffen.
Het kabinet heeft eind vorige week (eerst op donderdag en vervolgens weer op zondag 15 maart 2020) crisisberaad gevoerd. Daarna zijn nieuwe maatregelen afgekondigd tegen de verspreiding van het coronavirus, die ook grote gevolgen kunnen hebben voor organisaties.
Tot 6 april zijn alle horecagelegenheden en scholen dicht in Nederland. Werknemers die thuis kunnen werken, moeten dat ook echt doen.
Beperkte opvang voor kinderen op school
Ouders en verzorgenden kunnen hun kinderen voor opvang naar school brengen, maar alleen als zij werken in cruciale beroepen voor de bestrijding van het coronavirus, of in beroepen die Nederland draaiend houden. Het gaat hier om beroepsgroepen die in de omstandigheden van COVID-19 vragen om continue bezetting. Ook mensen met een ondersteunende functie voor deze cruciale beroepsgroepen, kunnen een beroep doen op deze vorm van kinderopvang.
Een overzicht van deze beroepsgroepen vindt u hier.
De maatregelen voor bestrijding van het coronavirus zijn:
- Scholen en horeca sluiten hun deuren tot 6 april 2020.
- Iedereen wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.
- Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
- Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
- Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
- Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
- Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met de werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
- Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
- Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.
Maatregelen voor bedrijven die in de problemen komen
Het kabinet heeft maatregelen genomen voor ondernemers die in problemen komen door de coronacrisis. Het gaat om algemene voorzieningen, maar er kan later ook maatwerk worden toegepast als de situatie daar om vraagt. Het kabinet houdt de situatie samen met onder andere werkgevers en vakbonden in de gaten.
Werktijdverkorting en bijstand zzp’ers
|
Verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) |
Begrotingsbeleid en automatische stabilisatie |
Uitstel belasting betalen |