Coronacrisis: nu eerst thuiswerken, daarna QR-code tonen op het werk

Het gaat niet goed met het aantal coronabesmettingen en de zorg kan een hogere instroom van coronapatiënten nu niet meer aan. Daarom neemt het demissionaire kabinet strengere maatregelen om de vierde coronagolf de kop in te drukken. Dat gebeurt door onderlinge contacten te verminderen en zo besmettingen te voorkomen. De komende weken moet iedereen die dat kan daarom weer vanuit huis werken. Dat laatste advies wordt goed opgevolgd; op maandagochtend waren er opmerkelijk weinig files.

Besmettingen ontstaan door contacten tussen mensen. De coronamaatregelen die het demissionaire kabinet neemt, zijn dan ook gericht op de beperking van het aantal contactmomenten. Het gaat om een ‘harde klap’ van drie weken, waarna regels worden ingevoerd voor de langere termijn. Die zijn gericht op de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs, ook naar de werkvloer.

Thuiswerken en isolatie
Demissionair premier Rutte deed in zijn persconferentie een dringend beroep op werkgevers én werknemers om, waar dat kan, zo veel mogelijk thuis te werken. Dat lijken zij ter harte te nemen. Rijkswaterstaat meldt op 15 november de rustigste maandagochtendspits sinds het einde van de zomervakantie. 

Werkgevers moeten er ook weer rekening mee houden dat werknemers waarvan een huisgenoot besmet is, weer in quarantaine moeten en dus niet naar het werk mogen komen. Verder geldt de anderhalvemeterplicht weer. Waar afstand houden niet mogelijk is, zijn mondkapjes verplicht. Deze verplichting was een week eerder al ingesteld voor contactberoepen.

Coronamaatregelen voor de korte termijn

Vanaf zaterdag 13 november 18.00 uur gelden de volgende maatregelen:

  • Houd 1,5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is.
  • Wanneer er geen coronatoegangsbewijs verplicht is geldt een mondkapjesplicht.
  • Niet-essentiële winkels en -dienstverlening zoals kledingwinkels, contactberoepen zoals de kapper en casino’s zijn open tot 18.00 uur.
  • Horeca en essentiële winkels, zoals supermarkt, dierenwinkel en drogisterij, zijn open tot 20.00 uur.
  • In de horeca is een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats verplicht.
  • Evenementen kunnen plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1250 personen per ruimte.
  • Deze verplichte sluitingstijd geldt niet voor kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen.
  • Publiek bij sport, zowel bij de professionals als amateurs, is niet toegestaan. Verder is alle sport toegestaan.
  • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’.
  • Ontvang thuis maximaal 4 gasten per dag.
  • Als een huisgenoot besmet is dan gaat die in isolatie. Alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten moeten in quarantaine.
  • Voor het MBO, HBO en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte per zelfstandige ruimte (excl. personeel) van 75 personen. Dit geldt niet voor ruimten gebruikt voor tentamens en examens.

Na de klap weer toegang met QR-code
Als de korte klap van de komende drie weken een positief effect heeft op het aantal besmettingen, kunnen de maatregelen worden afgebouwd. Bedrijven kunnen dan weer open met een bredere inzet van de QR-codes in het coronatoegangsbewijs. Hiervoor wordt het wettelijk mogelijk gemaakt om het coronatoegangsbewijs op de werkvloer te vragen.

Deze wetsvoorstellen zijn vorige week al aangekondigd. Daar komt een nieuw wetsvoorstel bij. Het wordt voor ondernemers mogelijk gemaakt om straks te kiezen tussen 3G (gevaccineerd, genezen of getest) met een verplichte vaste zitplaats of 2G (gevaccineerd of genezen) zonder vaste zitplaats. Dergelijke maatregelen zijn al enkele maanden ingevoerd in landen om ons heen. Het wetsvoorstel hiervoor wordt zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer gestuurd.

Steunmaatregelen voor getroffen sectoren
Werkgevers in specifieke sectoren als de horeca, evenementenbranche en de detailhandel worden in het bijzonder getroffen. Voor deze sectoren komt financiële steun als bedrijven direct worden geraakt door deze nieuwe coronamaatregelen. Woensdag is er eerst overleg met de sectorvertegenwoordigers. Daarna maakt het kabinet de invulling bekend van deze tegemoetkoming.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?