CORONACRISIS: Werkgeversverklaring avondklok en andere maatregelen 20 januari 21

De Britse variant van het Coronavirus maakt nieuwe maatregelen noodzakelijk. Het kabinet roept werkgevers en werknemers op om nieuwe afspraken te maken over thuiswerken en rekening te houden met de avondklok. Personeel dat in de avonduren aan het werk is, moet een werkgeversverklaring kunnen tonen.

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de invoering van een avondklok vanaf zaterdag 23 januari 2021. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan. Thuis mogen we nog maar één bezoeker per dag ontvangen.

Nieuwe afspraken maken over thuiswerken
Het doel van de lockdown plus avondklok is om zo min mogelijk contacten te hebben. In principe werkt iedereen dan ook thuis, stelt het kabinet. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen. Dat betekent: een buschauffeur gaat naar zijn werk, een kantoormedewerker werkt volledig thuis.

Het kabinet roept werkgevers op om bestaande werkafspraken over naar het werk komen, opnieuw tegen het licht te houden. Naar het werk komen om collega’s of klanten te zien, kan nu even niet. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken dat ook daadwerkelijk doen. Werknemers die gevraagd worden naar het werk te komen terwijl dat niet nodig is, kunnen daar het gesprek over aangaan met hun werkgever. Het kabinet gaat dus geen verbod invoeren en legt de verantwoordelijkheid hiervoor in handen van werkgevers en het personeel.

Gevolgen avondklok werkgevers en -nemers
Vanaf zaterdag moet iedereen van 21.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen blijven. Het is verboden om tijdens de avondklok zonder geldige reden op straat te zijn. U mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit is uitsluitend toegestaan:

  • In geval van een calamiteit
  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft
  • Als het moet van de werkgever om aan het werk te gaan
  • Als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen
  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen
  • Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen
  • Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep
  • Als u (in uw eentje) een aangelijnde hond uitlaat.

Wat valt er onder ‘buiten’?
Tijdens de avondklok moet u binnen blijven en mag u dus niet in de openlucht zijn. Dat betekent dat u niet buiten mag zijn, ook niet in een (bedrijfs-)auto of in de trein. U mag wel in uw eigen tuin zijn of op uw balkon.

U mag dus niet:

  • buitenshuis zijn;
  • in uw eigen auto zitten;
  • in bedrijfsauto zitten (voor bedrijfsmatig personenvervoer)
  • in het OV zitten;
  • in de taxi zitten;

Werkgeversverklaring of ander formulier nodig
Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen een formulier Eigen Verklaring avondklok meenemen. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig. Als u naar Nederland reist, dan moet u wel laten zien dat u uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom u tijdens de avondklok reist.

Als het nodig is dat iemand voor werk naar buiten gaat, moet de werknemer of zzp'er een Werkgeversverklaring Avondklok kunnen tonen, maar daar zijn uitzonderingen op. Agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

De overheid heeft standaardformulieren op internet gezet, het is niet de bedoeling dat u eigen formulieren gebruikt. U kunt de formulieren invullen, uitprinten en ondertekenen, maar het mag ook alleen elektronisch. In sommige gevallen is het nodig dat u zowel een Werkgeversverklaring Avondklok kan tonen als een Eigen Verklaring. Wie buiten is tijdens de avondklok en geen geldig formulier kan tonen, kan een boete krijgen van 95 euro. Als u formulieren niet naar waarheid invult, is dat een misdrijf.

Meer informatie hierover kunt u vinden op www.rijksoverheid.nl/avondklok

Extra reisbeperkingen
Elke reis verhoogt de kans op meer besmettingen of het meenemen van nieuwe varianten van het coronavirus naar Nederland. Daarom adviseert het kabinet dringend om in Nederland te blijven en geen reizen te plannen tot en met 31 maart.

Vliegreizen van en naar het VK, Zuid-Afrika en Zuid Amerika worden verboden. Dit vliegverbod geldt vooralsnog maximaal een maand, of tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers wettelijk is geregeld. Ook moeten alle reizigers uit hoogrisicogebieden een negatieve sneltest laten zien, die vlak voor vertrek is afgenomen. Dit komt bovenop de PCR-test die 72 uur tevoren moet zijn uitgevoerd. Ook moeten deze reizigers verplicht in quarantaine.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?