Check uw uitzendbureau op deze 9 punten

Arbeid is duur, dus kan het verleidelijk zijn om naar goedkoper personeel te zoeken. Er zijn uitzendbureaus die goedkopere arbeidskrachten aanbieden. Maar dat kunnen ze alleen doordat ze zich niet aan de regels houden, met onderbetaling en het ontwijken van sociale premies. Dat is ook een probleem van de opdrachtgever, want die kan daarvoor aansprakelijk worden gesteld.

Bedrijven die arbeidskrachten bij malafide uitzenders inhuren, kunnen op oneerlijke wijze goedkoper produceren en concurreren. De Inspectie SZW heeft vorig jaar voor 1,3 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan uitzendbureaus, vooral vanwege onderbetaling van hun uitzendkrachten.

De Inspectie heeft samen met de Belastingdienst en partijen uit de uitzendsector een checklist ontwikkeld voor bedrijven die werken met uitzendbureaus.

Negen punten
De checklist Werken met uitzendbureaus geeft bedrijven inzicht of zij op een eerlijke, gezonde en veilige manier met uitzendkrachten werken. Aan de hand van negen punten kunnen zij het uitzendbureau beoordelen waar zij mee werken. Zo wordt duidelijk welke punten zij zelf nog op orde moeten brengen.

Het gaat onder andere om juiste registratie van het uitzendbureau bij de Kamer van Koophandel, het gebruik van een g-rekening, betalen van een eerlijk loon en het controleren van de identiteit van de uitzendkracht. Wanneer aan alle negen punten uit de checklist wordt voldaan dan is de kans een stuk groter dat het uitzendwerk op een eerlijke, gezonde en veilige manier gebeurt.

Alert blijven
Zowel de inlener als het uitzendbureau moeten volgens de Inspectie SZW regelmatig alle punten controleren en alert blijven op signalen van misstanden.

Een overzicht van alle checkpunten vindt u hier.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?