CFO`s zien weer groei van wereldeconomie

Werkmoraal en werkbehoud grootste zorg financieel directeuren.

De economie trekt alweer aan in de VS en Azië, terwijl ook in Europa het optimisme stijgt. Dat constateert de Universiteit van Tilburg aan de hand van de wereldwijde CFO Survey van het tweede kwartaal 2009. Het onderzoek wordt gehouden onder 1309 financieel directeuren (CFO’s) van bedrijven en overheidsinstellingen over de hele wereld.

Het economisch herstel blijft in Europa nog wel achter, maar de motor van de wereldeconomie is weer op gang gekomen. De CFO’s verwachten wel dat de komende maanden nog wordt gesneden in banen en investeringen.

Herstel binnen een jaar
De Europese financieel directeuren verwachten dat het gemiddeld nog 12 maanden duurt voordat het herstel inzet. Hun collega’s in de VS rekenen op 10 maanden. Tweederde van de CFO's verwacht dat het herstel vóór het derde kwartaal van 2010 inzet, 23 procent al voor het einde van 2009.

'Hoewel we duidelijke tekenen van herstel zien, geeft de survey ook aan dat we nog geduld moeten hebben', stelt Kees Koedijk, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de Universiteit van Tilburg. 'De indicatoren zijn positief, maar het herstel zal geleidelijk zijn.'

Werkmoraal en werkgelegenheid
Toch zijn de CFO's nog verre van zorgenvrij. De consumentenvraag blijft de grootste bron van onrust, maar de zorgen over kredietverlening en de banken zijn afgenomen ten opzichte van vorige kwartalen. Aangezien de kosten van krediet hoog zijn, zoeken bedrijven alternatieve vormen van financiering en proberen ze zoveel mogelijk kosten te besparen.

Om dit te bereiken gaan bedrijven minder dividend uitkeren en wordt minder uitgegeven aan gebouwen, technologie en marketing. Verder wordt in het personeelsbestand gesneden. De CFO’s verwachten dat de werkgelegenheid nog met 6 procent verder zal afnemen.

Overige zorgen van CFO's zijn het onvermogen om resultaten te voorspellen, het beheer van werkkapitaal en het behoud van werkmoraal en productiviteit tijdens de economische achteruitgang.

Meer orders
Ruim een derde van de Europese bedrijven ziet een toename in het aantal orders ten opzichte van het vorige kwartaal. Ongeveer de helft van deze orders is afkomstig uit eigen land, ongeveer een kwart uit andere Europese landen, nog een kwart uit Azië en ruim 10 procent uit de VS. De invloed van de aantrekkende economie in de VS en Azië is dan ook duidelijk zichtbaar.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?