CBS-cijfers: CNV ziet ‘levenslang flex’ werkelijkheid worden

Zeven van de tien mensen die in 2015 een baan vonden, moesten genoegen nemen met een flexcontract. De rest vond wel vast werk, of ging aan de slag als zelfstandige. Vakbond CNV ziet in deze cijfers het ‘angstbeeld van levenslang flex’ bevestigd.

Het meest voorkomende (flex-)beroep onder baanvinders was schoonmaker, vooral onder laagopgeleiden, maar ook veel mensen op middelbaar niveau vinden werk in de schoonmaakbranche. Dat meldt het CBS.

Vaste baan vinden is zeldzaam
Vorig jaar kwamen er gemiddeld ieder kwartaal 300 duizend mensen met betaald werk bij, van wie er 160 duizend geen onderwijs meer volgden. De baanvinders vonden minder vaak vast werk dan voorheen.

In 2005 had nog ruim 20 procent van de baanvinders vast werk, tegen 12 procent in 2015. Ook is steeds minder vaak sprake van voltijdbanen: de meeste baanvinders vonden afgelopen jaar een deeltijdbaan van 12 tot 35 uur per week. 37 Procent vond een voltijdbaan. In 2005 was dit nog 42 procent.

Schoonmaker op laag en middelbaar niveau
Mensen die een baan vinden, beginnen vaak als schoonmaker: gemiddeld kwamen er tienduizend per kwartaal bij. Dit beroep springt eruit bij laagopgeleiden, maar ook middelbaar opgeleiden gaan vaak aan de slag als schoonmaker. In 2005 vonden de meeste mensen met een middelbare opleiding nog werk als administratief medewerker, maar de laatste jaren verdwijnen deze banen op dit niveau snel.

Bij hoger opgeleiden loopt de top vijf uiteen van administratief medewerker tot ingenieur, waarbij dit aandeel weinig van elkaar verschilt. Tien jaar eerder waren deze verschillen groter. Administratief medewerker stond toen ook op dit niveau met stip op één onder hoogopgeleide baanvinders.

Angstbeeld van CNV: levenslang flex
Vakbondsvoorzitter Maurice Limmen ziet in de CBS-cijfers zijn angstbeeld van ‘levenslang flex’ werkelijkheid worden. Limmen: “Werk moet vastigheid bieden. Als je een baan hebt, moet die jezelf en je naasten zekerheid bieden. Een baan moet vertrouwen geven dat je bijvoorbeeld een huis kunt kopen, of dat je een opleiding kunt volgen. Die functie vervult een baan steeds minder, zo blijkt uit de cijfers", zegt Limmen.

Volgens de CNV Voorzitter is de positie van veel mensen op de arbeidsmarkt daardoor steeds uitzichtlozer. “Uit onderzoek blijkt dat werkgevers veel minder investeren in werknemers met een flexibel contract. Terwijl die groep het juist het meeste nodig heeft, bijvoorbeeld als het gaat om scholing en ontwikkeling. Geen vast contract, geen scholing, tot het moment dat je mede daardoor niet eens meer geschikt bent voor een flexbaan.”

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?