Bouw krijgt tijdelijk vorst-WW tot 1 april 2010

Minister Donner geeft bouwbedrijven met terugwerkende kracht toestemming om per 1 februari 2010 gebruik te maken van de WW-regeling Onwerkbaar weer. Hij heeft de cao daarvoor aangepast.

Bouwbedrijven betalen volgens hun cao in de regel zelf de onwerkbare dagen door aan het personeel. Maar door de aanhoudend winterse omstandigheden, die bovenop de gevolgen van de crisis komen, dreigen veel bouwbedrijven om te vallen. Daarom heeft de minister van SZW de cao voor de Bouwnijverheid aangepast.

Tot 1 april 2010
De regeling geldt voor alle bij de cao aangesloten ondernemingen en loopt door tot 1 april 2010.

Als er sprake is van onwerkbaar weer, kunnen bouwwerkgevers met de regeling voor (een deel van) hun werknemers een WW-uitkering aanvragen.

Vorst-WW en Deeltijd WW
De Vorst WW-regeling staat ook open voor werknemers die al een Deeltijd WW-uitkering krijgen. De WW-uitkering wordt in een dergelijk geval verstrekt voor het aantal werkuren dat u voor de betreffende werknemer(s) had ingepland, maar dat deze door het weer niet hebben gewerkt.

De uren waarvoor de werknemer een Vorst WW-uitkering ontvangt gelden voor Deeltijd WW als gewerkte uren.

Aanvraagprocedure vorst WW
  • De werkgever meldt aan het UWV dat werkzaamheden stilliggen door onwerkbaar weer; hiervoor heeft het UWV een formulier ‘Melding onwerkbaar weer’op de site staan.

  • De werkgever vult namens zijn werknemer(s) een aanvraagformulier ‘WW-uitkering wegens onwerkbaar weer’ in (zie voor meer informatie onder dit artikel).

  • De werkgever betaalt de werknemer(s) gewoon door als was/waren zij aan het werk (100% VOL); ook de premies BTER en de overige werkgeverspremies moet de werkgever blijven afdragen.

  • Het UWV beoordeelt de aanvraag en zal – indien alles akkoord is bevonden – in de regel na ongeveer 4 weken de WW-uitkering aan de werkgever overmaken (gedurende de eerste 2 maanden bedraagt de WW-uitkering 75% van het loon). De snelheid waarmee de betaling geschiedt, is onder meer afhankelijk van het totaal te beoordelen WW-aanvragen en de mate waarin deze volledig ingevuld worden ingediend bij UWV.

  • De werkgever blijft dus het Vast Overeengekomen Loon (VOL) doorbetalen. Dit betekent dat, in geval van een eventuele afwijzing door het UWV, de kosten van de loondoorbetaling en de daarmee samenhangende lasten voor rekening van de werkgever zijn. Een substantieel deel van de loonkosten evenals de BTER-premies en overige werkgeverspremies blijven dus voor rekening van de werkgever.
  • Doorsturen:

    Neem een abonnement en download 463 exclusieve vakartikelen en 312 actuele HR-instrumenten!

    Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?