Bijslapen compenseert verstoorde nachtrust niet

Chronisch verstoorde slaap, bijvoorbeeld door wisseldiensten, kan overgewicht en suikerziekte erger maken. Jammer genoeg helpt het niet om de nachtrust in het weekend in te halen.

Dat ontdekte Paulien Barf (Ameland, 1984), die met haar onderzoek op 11 mei promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Barf studeerde Behavioural and Cognitive Neurosciences aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij werkt nu als postdoc bij de afdeling Anesthesiology and Pain Medicine Research aan de University of Washington, Seattle, VS.  

Aankomen door verstoorde nachtrust
Uit recent onderzoek was al bekend dat een tekort aan slaap of een verstoring van de slaap een rol kan spelen bij de ontwikkeling van metabole ziekten als overgewicht en suikerziekte.

Barf deed haar onderzoek met ratten waarbij de slaap werd verstoord. Dat leidt tot verhoging van bloedglucosewaarden en glucose-intolerantie, een eerste stap in de ontwikkeling van type 2 diabetes. Als periodes van slaaptekort worden afgewisseld met periodes van rust, komen de ratten bovendien aan in gewicht.

Bijslapen helpt niet
Deze afwisseling van slaaptekort en herstelslaap is iets wat in het dagelijkse leven van de mens ook vaak voorkomt: slaaptekort tijdens de week en bijslapen in het weekend. Ook mensen die in wisseldiensten werken, hebben vaak te maken met een verstoorde nachtrust.

Eerdere studies hebben laten zien dat herstelslaap van belang is voor allerlei fysiologische processen, maar Paulien Barf maakt nu duidelijk dat een dergelijke continue afwisseling voor een lange periode schadelijk kan zijn voor de energiehuishouding en daardoor een risicofactor kan zijn voor de ontwikkeling van metabole ziekten.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?