Bezuiniging kinderopvangtoeslag: gevolgen voor werkende ouders

Het kabinet Schoof heeft een eerste belangrijke bezuiniging in het sociaaleconomisch domein aangekondigd. Het gaat 254 miljoen euro besparen op de kinderopvangtoeslag, door de maximum uurprijzen in 2026 niet te indexeren. Deze (eenmalige) maatregel is door coalitiepartrijen PVV, VVD, NSC en BBB afgesproken in het Hoofdlijnenakkoord, om de overheidsfinanciën op orde te houden. Als kinderopvangbedrijven besluiten om hun prijzen in 2026 wél te verhogen boven de maximumvergoeding, kan dat voor ouders met lage inkomens betekenen dat zij zelf meer moeten bijdragen aan de opvang van hun kinderen.

Het kabinet heeft de wetswijziging die nodig is om de maximum uurprijs niet te verhogen vrijgegeven voor internetconsultatie. Belangenorganisaties en burgers kunnen daar nu hun visie geven op het wetsvoorstel.

Wetswijziging nodig om tarief aan te passen
De maximum uurprijs is het hoogste tarief waarover werkende ouders kinderopvangtoeslag kunnen ontvangen. Momenteel biedt de Wet kinderopvang geen mogelijkheid om af te zien van de jaarlijkse indexatie van deze uurprijzen. Daarom is een wetswijziging noodzakelijk om dit besluit voor 2026 mogelijk te maken.

Het kabinet stelt dat het niet-indexeren van de maximum uurprijzen in 2026 gerechtvaardigd is vanwege grote investeringen van het vorige kabinet in de kinderopvangtoeslag. Zo zijn de maximum uurprijzen in 2024 met meer dan € 500 miljoen verhoogd, boven op de reguliere indexatie. Deze verhoging heeft de kinderopvang voor ouders toen beter betaalbaar gemaakt. Bovendien plant het kabinet nog eens € 2,9 miljard te investeren in de vergoeding voor kinderopvang bij de start van een nieuw financieringsstelsel. Door deze vernieuwing, die door het vorige kabinet is bedacht, zal de toeslag direct aan de kinderopvanginstellingen worden betaald, waardoor ouders met minder financieel gedoe worden geconfronteerd.

Implicaties voor werkende ouders
Voor de meeste huishoudens zal de betaalbaarheid van kinderopvang in 2026 per saldo naar verwachting toenemen. Dit komt omdat ouders de komende jaren een steeds groter deel van de kosten voor kinderopvang vergoed zullen krijgen, in de aanloop naar het nieuwe financieringsstelsel. In dit nieuwe stelsel zal voor iedereen een vergoeding van 96% van de maximum uurprijs gelden.

Echter, voor huishoudens met lage inkomens (die nu al recht hebben op het maximale vergoedingspercentage van 96%), zullen de kosten in 2026 juist stijgen als kinderopvangorganisaties hun tarieven verhogen tot boven de maximum uurprijs. In dat geval zullen deze gezinnen netto meer kwijt zijn aan kinderopvang, ondanks de hogere algemene vergoedingspercentages.

Deelname aan de internetconsultatie
Het wetsvoorstel om de maximum uurprijzen voor de kinderopvangtoeslag in 2026 niet te indexeren, staat vanaf 25 juli gedurende vier weken open voor internetconsultatie. Werkgevers, werknemers en andere belanghebbenden worden aangemoedigd om hun mening te geven en deel te nemen aan de discussie via internetconsultatie.nl.

De bezuiniging op de kinderopvangtoeslag is een belangrijke beleidswijziging met gevolgen voor ouders met de laagste inkomens. HR-professionals moeten goed op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen om hun medewerkers aan de onderkant van het salarisgebouw hierbij te ondersteunen.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?