Betaald ouderschapsverlof is voorrecht van ambtenaar
Betaald ouderschapsverlof is voor werknemers met jonge kinderen een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Het bedrijfsleven is er niet scheutig mee, maar overheidswerkgevers wel.
In 2009 kreeg maar een kwart van de werknemers in de marktsector het ouderschapsverlof geheel of gedeeltelijk doorbetaald. In de overheid- en zorgsector, heeft vier op de vijf werknemers wel betaald ouderschapsverlof, maakt het CBS bekend.
Doorbetalen hoeft niet
Hoewel werkgevers in principe ouderschapsverlofuren niet hoeven uit te betalen, gebeurt dit vaak wel. In 2009 werd ruim de helft van de werknemers met ouderschapsverlof geheel of gedeeltelijk doorbetaald. Het ging om 43 duizend werknemers.
De laatste jaren is het aandeel dat doorbetaald wordt tijdens ouderschapsverlof vrij constant. Tussen 2000 en 2005 nam het nog toe. Dat hing onder meer samen met de verbeterde betaling van ouderschapsverlof in het onderwijs.
Overheid betaald ouderschapsverlof meestal door
Werknemers bij de overheid en in de zorg krijgen hun ouderschapsverlof veel vaker doorbetaald dan werknemers in de marktsector. In 2009 kreeg 79 procent van de werknemers met ouderschapsverlof in de overheid- en zorgsector doorbetaald. In de marktsector is dat maar 25 procent.
Verschil hoog- en laagopgeleiden
Opvallend is dat hoogopgeleide werknemers in de marktsector minder vaak betaald ouderschapsverlof krijgen dan laag- en middelbaar opgeleiden. In het tijdvak 2001/2009 kreeg gemiddeld bijna een kwart van de hoogopgeleiden tijdens ouderschapsverlof geheel of gedeeltelijk betaald. Bij de laag- en middelbaar opgeleiden was dat bijna 30 procent.
De overheid en de zorg betaalden hoogopgeleiden juist vaker tijdens ouderschapsverlof door: 64 versus 56 procent.