Wat sommige economen ook mogen beweren, het overheidsbeleid voor topsectoren versterkt wel degelijk de Nederlandse economie. Dat zeggen werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op kritiek van een aantal economen op het topsectorenbeleid.
Volgens de economen is het topsectorenbeleid te veel gericht op sectoren en gevestigde bedrijven. Het innovatiebeleid zou volgens hen beter generiek kunnen worden ingericht.
Stimuleren van innovatie
Volgens de ondernemersorganisaties staan fiscale stimuleringsregelingen nu ook al open voor elk bedrijf, waarbij 70 procent bij het midden- en kleinbedrijf terechtkomt. Het topsectorenbeleid komt daar nog wel bovenop. 'Daarbij gaat het om kennisintensieve bedrijven die internationaal meetellen. De sectoren vullen het beleid zelf in', stellen de werkgevers.
Het gaat daarbij om het stimuleren van innovatie van een sector en van dwarsverbanden tússen sectoren, aldus en MKB-Nederland en VNO-NCW. Het beleid is volgens de werkgevers gericht op bestaande en nieuwe bedrijven, en groot en klein. 'Feit is wel dat innovaties vaak voortkomen uit activiteiten waar Nederland al langer goed in is. Je bouwt niet zomaar nieuwe sectoren uit het niks.'
Onderzoek ondersteunt topsectorenbeleid
Ook onderzoek van het onafhankelijke Rathenau Instituut ondersteunt het doorzetten van het topsectorenbeleid. Het instituut waarschuwt daarbij vooral om niet te vaak van industriebeleid te wisselen. Doordat in de afgelopen jaren vaak van stimuleringsbeleid is gewisseld, wordt dit minder effectief. Want steeds opnieuw moest dan weer het wiel worden uitgevonden in de samenwerking tussen overheid, universiteiten en bedrijven.
Ook de werkgeversorganisaties vinden het industriebeleid ‘een zaak van lange adem’. Het alsmaar wisselen van dit beleid is volgens hen ‘funest voor het investeringsklimaat’. De werkgevers hebben de Tweede Kamer een brief gestuurd waarin zij duidelijkheid vragen over de financiering van de topsectoren. Ook moet het ministerie van Economische Zaken zo snel mogelijk met duidelijke spelregels komen over de manier waarop het geld wordt ingezet, vinden de werkgevers.