Bankiersbluf: bonus of baangarantie

Vandaag heeft Gerrit Zalm, de voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO, de jaarcijfers gepresenteerd over 2008. Volgens Elsevier heeft de oud-minister van Financiën de gelegenheid aangegrepen om de ABN AMRO-managers verder onder druk te zetten hun bonus in te leveren. "Bos boos over bankiersbonus", is een kop die we bijna dagelijks in de krant kunnen lezen. Nu de bankwereld zo afhankelijk is geworden van overheidssteun, proberen sommige banken de woede over de bonussen zoveel mogelijk te dempen. Zo deed de nieuwe ING-topman Jan Hommen "een moreel appèl" op de ING-managers om hun bonus terug te storten. Vrijwillig Nu heeft ABN AMRO het voorbeeld van ING gevolgd. Vorig jaar heeft ABN AMRO 67 miljoen euro aan bonussen uitgedeeld. Daar waar de meeste banken zeggen geen mogelijkheden te hebben om werknemers bonussen af te nemen, kiest Zalm ervoor zijn bankiers stevig onder druk te zetten om 'vrijwillig' hun bonus in te leveren. "Je krijgt de garantie dat je een toekomst hebt bij de bank, maar dan moet je wel je bonus inleveren", aldus Zalm tegen zijn medewerkers. Arbeidsmark-argument De redenering van ABN AMRO's nieuwe topman verbaast. Want waren de bonussen juist niet bedoeld om bankiers waar de internationale financiële wereld om vocht, in huis te houden? Gaat dit arbeidsmarkt-argument ineens helemaal niet meer op? Overigens moet ik nog zien hoe ABN AMRO voor de rechter weet vol te houden dat er voor een medewerker geen plaats meer is bij de bank, omdat deze zijn bonus niet vrijwillig inlevert. Een bonus die de bank overigens zelf heeft toegekend op basis van afspraken met de werknemer. Lees ook: De HR-missers van ABN AMRO.

Gerrit Zalm van ABN AMROVandaag heeft Gerrit Zalm, de voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO, de jaarcijfers gepresenteerd over 2008.

Volgens Elsevier heeft de oud-minister van Financiën de gelegenheid aangegrepen om de ABN AMRO-managers verder onder druk te zetten hun bonus in te leveren.

"Bos boos over bankiersbonus", is een kop die we bijna dagelijks in de krant kunnen lezen. Nu de bankwereld zo afhankelijk is geworden van overheidssteun, proberen sommige banken de woede over de bonussen zoveel mogelijk te dempen.
Zo deed de nieuwe ING-topman Jan Hommen "een moreel appèl" op de ING-managers om hun bonus terug te storten.

Vrijwillig
Nu heeft ABN AMRO het voorbeeld van ING gevolgd. Vorig jaar heeft ABN AMRO 67 miljoen euro aan bonussen uitgedeeld. Daar waar de meeste banken zeggen geen mogelijkheden te hebben om werknemers bonussen af te nemen, kiest Zalm ervoor zijn bankiers stevig onder druk te zetten om 'vrijwillig' hun bonus in te leveren.
"Je krijgt de garantie dat je een toekomst hebt bij de bank, maar dan moet je wel je bonus inleveren", aldus Zalm tegen zijn medewerkers.

Arbeidsmark-argument
De redenering van ABN AMRO's nieuwe topman verbaast. Want waren de bonussen juist niet bedoeld om bankiers waar de internationale financiële wereld om vocht, in huis te houden? Gaat dit arbeidsmarkt-argument ineens helemaal niet meer op?

Overigens moet ik nog zien hoe ABN AMRO voor de rechter weet vol te houden dat er voor een medewerker geen plaats meer is bij de bank, omdat deze zijn bonus niet vrijwillig inlevert. Een bonus die de bank overigens zelf heeft toegekend op basis van afspraken met de werknemer.

Lees ook:
De HR-missers van ABN AMRO.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?