Personeelsnet

'Arbo-deskundigen verdoezelen fouten'

Arbo-deskundigen zijn zo bang voor hun werkgever of opdrachtgever dat zij fouten "nogal eens verzwijgen, verzachten of verdoezelen", aldus vakcentrale FNV. Voor deze angstige bedrijfsartsen, arbeidshygiënisten en veiligheidskundigen heeft de vakbond een meldlijn geopend. Volgens de vakbond lopen arbodiensten teveel aan de leiband van hun opdrachtgevers. "Is integer handelen vanuit de arboprofessie te combineren met commercieel handelen?", vraagt de FNV zich af. Verzwijgen, verzachten of verdoezelen Voor FNV-bestuurder Leo Hartveld is het eigenlijk geen vraag meer: "Veel arbo-deskundigen zien fouten en moeten die, onder druk van werkgevers, nogal eens verzwijgen, verzachten of verdoezelen. Ziekmakende en risicovolle situaties worden dan niet opgelost." "Wanneer bijvoorbeeld een werkgever eist dat meetgegevens van gevaarlijke stoffen achter worden gehouden of daar verzachtende conclusies aan worden verbonden, krijgen werknemers geen zicht op de werkelijke risico’s. Of als een bedrijfsarts vanwege veel te krappe contractjes niet kan doen wat professioneel nodig is om een zieke werknemer te genezen, heeft zijn handelen weinig zin." Anonieme behandeling Met een meldlijn biedt de vakbond de arboprofessionals de mogelijkheid om "het hart te luchten en gevaarlijke situaties te beschrijven". "Men kan zelf beslissen om bedrijven en personen bij naam te noemen. De FNV garandeert een vertrouwelijke en desnoods anonieme behandeling van de gegevens", aldus de FNV-toelichting. Bange beroepsgroep Of de arboprofessionals blij moeten zijn met deze vakbondsactie, is de vraag. De FNV zet hen namelijk weg als een bange beroepsgroep die uit commerciële overwegingen niet in staat is om professioneel en integer haar werk te doen.

Meldlijn misstanden ArbodeskundigenArbo-deskundigen zijn zo bang voor hun werkgever of opdrachtgever dat zij fouten "nogal eens verzwijgen, verzachten of verdoezelen", aldus vakcentrale FNV.
Voor deze angstige bedrijfsartsen, arbeidshygiënisten en veiligheidskundigen heeft de vakbond een meldlijn geopend.

Volgens de vakbond lopen arbodiensten teveel aan de leiband van hun opdrachtgevers. "Is integer handelen vanuit de arboprofessie te combineren met commercieel handelen?", vraagt de FNV zich af.

Verzwijgen, verzachten of verdoezelen
Voor FNV-bestuurder Leo Hartveld is het eigenlijk geen vraag meer: "Veel arbo-deskundigen zien fouten en moeten die, onder druk van werkgevers, nogal eens verzwijgen, verzachten of verdoezelen. Ziekmakende en risicovolle situaties worden dan niet opgelost."
"Wanneer bijvoorbeeld een werkgever eist dat meetgegevens van gevaarlijke stoffen achter worden gehouden of daar verzachtende conclusies aan worden verbonden, krijgen werknemers geen zicht op de werkelijke risico’s. Of als een bedrijfsarts vanwege veel te krappe contractjes niet kan doen wat professioneel nodig is om een zieke werknemer te genezen, heeft zijn handelen weinig zin."

Anonieme behandeling
Met een meldlijn biedt de vakbond de arboprofessionals de mogelijkheid om "het hart te luchten en gevaarlijke situaties te beschrijven". "Men kan zelf beslissen om bedrijven en personen bij naam te noemen. De FNV garandeert een vertrouwelijke en desnoods anonieme behandeling van de gegevens", aldus de FNV-toelichting.

Bange beroepsgroep
Of de arboprofessionals blij moeten zijn met deze vakbondsactie, is de vraag. De FNV zet hen namelijk weg als een bange beroepsgroep die uit commerciële overwegingen niet in staat is om professioneel en integer haar werk te doen.

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?