AOW in 2020 met 66 jaar, pensioenopbouw vertraagt

De AOW-leeftijd gaat in 2020 in één keer omhoog naar 66 jaar. Het kabinet wil dat we langer doorwerken en vertraagt daarom de pensioenopbouw. Vakbond FNV wil dat het pensioen juist flexibeler wordt.

De ministerraad stuurt een wetsvoorstel over de verhoging van de pensioenleeftijd naar de Tweede Kamer. Daarin staat ook dat het fiscaal gunstig sparen voor aanvullend pensioen duurder wordt en dat pensioenpremies worden gewijzigd vanwege de opbouw naar 66 jaar.

Vanaf 2013 gaat het nieuwe regime in. Werknemers die aangesloten zijn bij een pensioenfonds, bouwen vanaf dat moment jaarlijks minder pensioenrechten op.

Genoeg voorbereidingstijd
Mensen leven steeds langer, maar krijgen al jaren pensioen op hun 65e. Ondertussen komen er steeds meer gepensioneerden bij, en zijn er minder jongeren om de AOW-premies te betalen. Daardoor verzwakt de financiering van het pensioenstelsel. Nu zijn er nog vier werkenden tegenover één gepensioneerde, maar in 2040 is dat aantal gehalveerd tot nog maar twee. De kosten lopen tegelijkertijd op van 30 miljard euro nu tot ongeveer 50 miljard euro in 2040.

De verhoging van de AOW-leeftijd maakt dat de AOW ook voor toekomstige generaties betaalbaar blijft. Het kabinet verhoogt de AOW-leeftijd pas in 2020 om werkgevers en werknemers voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden op langer doorwerken.

Minder belastingfaciliteiten voor aanvullend pensioen
Vanwege de bezuinigingen, gaat het kabinet ook de lasten verzwaren voor werknemers. Zij moeten meer gaan betalen aan de opbouw van hun aanvullend pensioen, omdat fiscale regelingen worden aangepast. Uitgangspunt wordt, dat een volledig pensioen in 40 jaar moet worden opgebouwd in plaats van 35 jaar nu. Omdat mensen langer moeten doorwerken, is er meer tijd om pensioen op te bouwen, waardoor de opbouwpercentages wel omlaag kunnen.

Vanaf 2013 bouwen mensen voor hun uiteindelijke pensioen jaarlijks 1,75 procent op in plaats van 2 procent voor eindloonregelingen; voor middelloonregelingen wordt dat 2 in plaats van 2,25 procent. Verhoging van de AOW-leeftijd en aanpassing van het fiscale Witteveenkader dragen zo bij aan de bezuinigingsdoelstelling van het kabinet.

FNV: maak AOW flexibel
Vakcentrale FNV noemt het kabinetsbesluit om de AOW te verhogen naar 66 jaar `onvoldoende`. FNV-voorzitter Agnes Jongerius pleit voor een `AOW die flexibel is, zodat mensen zelf kunnen kiezen wanneer ze stoppen met werken`. Bovendien wil de vakbondsvoorzitter dat de AOW-uitkering wordt verhoogd.

Jongerius wijst er op dat de koopkracht van de AOW`er nu ieder jaar een beetje achter blijft, terwijl het `al geen vetpot is`, aldus Jongerius. `In ons plan gaat de AOW wel omhoog. We gaan er vanuit dat minister Kamp zich aan zijn woord houdt en zijn wetsontwerp aanpast op het moment dat de sociale partners het pensioenakkoord van vorig jaar volledig hebben uitgewerkt`.

De vakbond heeft ook kritiek op de verlaging van het opbouwpercentage van aanvullend pensioen van 2,25 % naar 2 %. De FNV vindt dat onverstandig omdat daarmee de pensioenen onvoldoende kunnen worden opgebouwd.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?