Als babyboomer vertrekt, verdwijnt waardevolle kennis

De meest ervaren werknemers in bedrijven zijn de babyboomers. Zij hebben in hun lange carrière uitgebreide ervaring en ‘knowhow’ opgebouwd, maar de komende jaren gaan ze met pensioen. En daar maken veel bedrijven zich zorgen over.

 

Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals.

De komende jaren zijn gelukkig nog heel wat babyboomers aan het werk. Bedrijven vinden deze (oudere) generatie werknemers bijzonder waardevol vanwege hun uitgebreide ervaring en expertise. Zij proberen hen aan te trekken of te behouden met gunstige arbeidsvoorwaarden en aantrekkelijke arbeidstijden.

Knowhow zit bij de babyboomers
Babyboomers zijn geboren tussen 1946 en 1964. De eersten uit deze generatie zijn al met pensioen en dat zal de komende 25 jaar zo doorgaan. Een ruime meerderheid (62%) van de Nederlandse financieel directeuren is bezorgd is voor de potentiële kenniskloof die de komende twee jaar al ontstaat door de pensionering van de babyboomers.

Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland, stelt dat bedrijven door het pensioen van babyboomers veel kennis en kunde zien vertrekken. Daardoor dreigen ze met een tekort aan expertise geconfronteerd worden. “Om de expertise en de ‘knowhow’ van deze medewerkers niet verloren te laten gaan, moeten bedrijven dan ook een prioriteit maken van toekomstgericht talentmanagement”, waarschuwt Renken.

Talent op seniorniveau aannemen
De meeste bedrijven nemen maatregelen om de potentiële kenniskloof te dichten. Meer dan een derde (34%) van de financieel verantwoordelijken geeft aan dat ze talent op senior niveau zullen aannemen ter vervanging van werknemers die met pensioen gaan.

Nog eens 22% zegt daarnaast jonge talenten aan te nemen die hun vaardigheden verder kunnen ontwikkelen zodat ze op korte termijn volwaardig kunnen worden ingezet in het bedrijf.

Opleidingsprogramma’s opzetten
Bijna een derde (32%) van de bedrijven zorgt ook voor opleidingsprogramma's en programma’s voor professionele ontwikkeling van het bestaande personeel. Om te anticiperen op het vertrek van senior medewerkers op belangrijke posities, ontwikkelt 18% ook opvolgingsstrategieën.

Verder organiseert 26% kennisoverdracht door gebruik van mentorprogramma’s, zodat zoveel mogelijk waardevolle kennis en vaardigheden in huis blijven.

Kernvaardigheden inventariseren
Stephan Renken wijst op een belangrijke eerste stap in het voorkomen van negatieve gevolgen van een potentiële kenniskloof. Bedrijven moeten daarvoor eerst een grondige inventarisatie maken van de kernvaardigheden die ze in huis hebben en die ze moeten vervangen.

Aan de hand daarvan kunnen mogelijke opvolgers tijdig worden klaargestoomd aan de hand van specifieke opleidingsprogramma’s. “Voor de expertise die intern niet aanwezig is, moeten bedrijven tijdig op zoek gaan naar nieuwe werknemers. Voor deze extra vacatures houden bedrijven rekening met zowel senior als junior profielen.”

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?