Bijna 1 op de tien Nederlanders denkt het komende jaar zijn baan te verliezen. Allochtonen vrezen meer voor hun baan, maar verwachten wel sneller ander werk te vinden dan autochtonen.
Dat blijkt uit een analyse door adviesbureau Intelligence Group van cijfers uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) waarvoor 712 allochtone en 5.530 autochtone personen uit de Nederlandse beroepsbevolking zijn gevraagd naar hun arbeidsmarktvertrouwen.
Eén op de tien vreest voor baan
Van de werkende Nederlandse beroepsbevolking verwacht 9 procent het komende jaar zijn baan te verliezen, een lichte stijging ten opzichte van 8 procent in 2011. De Nederlandse beroepsbevolking die verwacht zijn baan niet te verliezen is licht gedaald van 75 naar 72 procent.
Onder de allochtone beroepsbevolking is deze daling beduidend sterker, van 73 naar 68 procent. Iets meer dan de helft (51%) van de allochtone beroepsbevolking verwacht echter wel binnen 4 maanden een nieuwe baan gevonden te hebben, tegenover 46 procent van de autochtone beroepsbevolking.
Emancipatie van allochtonen op arbeidsmarkt
Voor zowel allochtonen als autochtonen met een mbo- of hbo-opleiding, zijn vacaturesites het belangrijkste kanaal om zich te oriënteren voor een baan. Daarnaast zoeken allochtonen direct contact met hun toekomstige werkgever op bijvoorbeeld een carrièrebeurs of door binnen te lopen bij een bedrijf. Autochtonen vertrouwen meer op het persoonlijke netwerk en de krant.
Geert-Jan Waasdorp, oprichter van arbeidsmarktonderzoeksbureau Intelligence Group, vindt deze resultaten ‘zeer bemoedigend als het gaat om de emancipatie van allochtonen op de arbeidsmarkt. Want ondanks dat de werkloosheid onder allochtonen sterker stijgt, heeft deze groep meer vertrouwen in de arbeidsmarkt’. Volgens Waasdorp hebben allochtonen de achterstand op de arbeidsmarkt van 5 jaar geleden ingehaald en staat deze groep er op sommige punten zelfs sterker voor.