Acht tips voor een vierdaagse werkweek: Wat u als HR-adviseur moet weten

Vorig jaar vond bij onze westerburen 's werelds grootste proef met een vierdaagse werkweek plaats. Dit experiment heeft belangrijke inzichten opgeleverd over de haalbaarheid en de gevolgen van deze nieuwe ontwikkeling, die op verschillende plekken al wordt ingevoerd. Opmerkelijk is dat de productiviteit op peil bleef, terwijl werknemers minder uren werkten. Ook ging het ziekteverzuim aanzienlijk omlaag. De uitkomsten van de proef zijn interessant voor HR-adviseurs, omdat ze van invloed kunnen zijn op de bedrijfsvoering en het personeelsbeleid voor uw organisatie. 

De zeer uitgebereide proef is uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk door 4 Day Week Global in samenwerking met Autonomy, de 4 Day Week Campaign en onderzoekers van de Universiteit van Cambridge en Boston College. De bijgewerkte resultaten is onlangs opnieuw gepubliceerd op de website van het World Economic Forum.

Productie op peil, ziekteverzuim omlaag
De proef vond plaats van juni tot december 2022. Werknemers van meer dan 60 Britse bedrijven werkten 80% van hun normale uren, maar kregen toch 100% van hun loon, met de verwachting dat ze 100% productiviteit zouden behouden (het 100-80-100-model).

Uit de test bleek dat de meeste deelnemende bedrijven de productiviteit op peil hielden, terwijl het welzijn van de werknemers en het personeelsbehoud verbeterden. De bedrijfsopbrengsten bleven grotendeels gelijk. Er was een vermindering van het aantal ziektedagen met 65% en 71% van de werknemers rapporteerde een lager niveau van burn-out. Na de proef koos 90% van de deelnemende bedrijven ervoor om de vierdaagse werkweek voort te zetten, waarbij 18 bedrijven deze permanent hebben ingevoerd.

Voor- en Nadelen van de Vierdaagse Werkweek
Er zijn zowel voordelen als potentiële nadelen verbonden aan de implementatie van een vierdaagse werkweek. Voordelen kunnen onder meer zijn: verbeterde werksfeer, minder afwezigheid en een meer aantrekkelijkheid voor getalenteerde professionals.

Toch zijn er ook nadelen. In sommige sectoren, zoals de zorg, het openbaar vervoer en de logistiek, kan een kortere werkweek onpraktisch zijn, omdat medewerkers daar zeven dagen per week moeten klaarstaan. Sommige werknemers hebben ook behoefte aan de structuur van een vijfdaagse werkweek. Bovendien kan in sommige sectoren, zoals de gezondheidszorg, de implementatie van een vierdaagse werkweek leiden tot verhoogde kosten voor overuren of de werving van extra personeel.

Kortere Werkweken Wereldwijd
Het concept van de vierdaagse werkweek heeft ook elders in de wereld voet aan de grond gekregen. In België hebben werknemers nu het recht om een volledige week in vier dagen te werken zonder loonverlies. Mensen kunnen daar zelf bepalen of ze vier of vijf dagen per week willen werken. In IJsland werd geconstateerd dat de werk-privébalans verbeterde en de gezondheid van werknemers verbeterde.

Multinational Unilever gaat na een succesvolle pilot van 18 maanden in Nieuw-Zeeland, de proef met een vierdaagse werkweek uitbreiden naar Australië. Want de invoering in Nieuw-Zeeland liet sterke resultaten zien in omzetgroei, waarbij de overgrote meerderheid van het personeel meer betrokkenheid liet zien bij het werk, terwijl het verzuim met 34 procent verminderde.

VIERDAAGSE WERKWEEK: 8 TIPS VOOR HR

Productiviteit Bewaken: Een sleutel tot succes bij het implementeren van een vierdaagse werkweek is het bewaken van de productiviteit. Het VK-proefproject toonde aan dat het mogelijk is om volledige productiviteit te behouden, maar dit vereist monitoring, ondersteuning en aanpassing van werkmethoden.

Communicatie is Essentieel: Maak verwachtingen over de vierdaagse werkweek duidelijk voor alle werknemers. Leg uit wat de verandering inhoudt, welke impact het zal hebben op hun werk en loon, en welke voordelen het kan hebben voor hun welzijn.

Aanpassingen in Planning: Een vierdaagse werkweek betekent mogelijk dat u werkroosters moet aanpassen. Dit kan vooral belangrijk zijn in sectoren waar continue aanwezigheid noodzakelijk is, zoals in de zorg of logistiek.

Training en Ondersteuning: Bied ondersteuning en eventueel training aan werknemers om hen te helpen hun tijd efficiënter te gebruiken. Dit kan variëren van time management training tot hulpmiddelen voor taakbeheer.

Behoud Flexibiliteit: Niet elke werknemer wil of kan naar een vierdaagse werkweek overstappen. Zorg ervoor dat er voldoende flexibiliteit is in uw beleid om aan de individuele behoeften en voorkeuren van werknemers te voldoen.

Let op de Werksfeer: De vierdaagse werkweek kan leiden tot een toename van werknemerstevredenheid en een vermindering van burn-outs. Het is belangrijk om deze aspecten te blijven monitoren om te zorgen dat deze voordelen behouden blijven.

Financiële Impact in de gaten houden: Hoewel de proef in het VK liet zien dat bedrijfsopbrengsten grotendeels gelijk bleven, is het belangrijk om de financiële impact op uw eigen organisatie nauwlettend in de gaten te houden.

Regelmatig Evalueren: Zorg voor regelmatige beoordeling van de impact en effectiviteit van de vierdaagse werkweek. Dit stelt u in staat om eventuele problemen vroegtijdig op te merken en noodzakelijke aanpassingen te maken.


MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?