8-urige werkdag geen norm meer

Strikte kantoortijden `kunnen niet meer`.

Op 1 mei vieren de inwoners van onze buurlanden de Dag van de Arbeid, die herdenkt dat vakbonden de achturige werkdag hebben bevochten op de werkgevers. Maar acht uur werken is niet langer de norm in ons land, want de werkdag van de halve Nederlandse beroepsbevolking telt meer uren. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Monsterboard.nl, uitgevoerd door Ruigrok NetPanel.

In het onderzoek konden respondenten reageren op de stelling: ‘Ik werk standaard langer dan 8 uur’. De helft van de respondenten geeft daarop aan langer dan 8 uur per dag te werken. Bij de hoger opgeleiden is dit zelfs 61 procent.

Slechts 29 procent geeft aan niet meer dan 8 uur te werken. Minder dan 8 uur werken komt slechts weinig voor. Ook blijkt dat ruim 1 op de 3 Nederlanders vindt dat werk en privéleven steeds meer door elkaar lopen en strikte kantoortijden niet meer kunnen.

Dag van de Arbeid?
Uit het onderzoek blijkt verder dat maar 1 op de 6 Nederlanders op de hoogte is van de betekenis van de Dag van de Arbeid. Een meerderheid (55%) gaat gewoon werken op die dag, in tegenstelling tot werknemers in onze buurlanden, waar 1 mei een doorbetaalde vrije dag is.

In Nederland nemen veel mensen wel vrij op 1 mei, of ze hebben een verplichte vrije ‘blokdag’ omdat Koninginnedag dit jaar op donderdag valt.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?