Zorgpersoneel snakt naar waardering

Werkdruk is het grootste probleem van medewerkers in de zorg, maar ook het gebrek aan waardering speelt hen parten. Want zorgpersoneel werkt `met hart en ziel` aan kwaliteit.

Dat blijkt uit de Barometer Zorg, die is opgezet door VKbanen en Newcom Research & Consultancy.

Kwaliteit met hart en ziel
Mensen met een baan in de zorg werken met hart en ziel. Het bieden van goede kwaliteit geeft maar liefst 95 procent van de zorgverleners ‘energie en werkplezier’. Ruim twee derde van de ondervraagden is ook blij met de stimulans van collega’s die ze tijdens het werk ondervinden.

Daarnaast vindt 55 procent dat ze eigen ervaring, kennis en talenten volledig kunnen inzetten bij het werk.

Weinig waardering en respect
Daar tegenover staat dat veel zorgwerkers het beeld zat zijn dat de media schetsen van hun werk; ze vinden dat de media maar weinig respectvol zijn. Ook zijn de werknemers in de zorg niet tevreden over de opstelling van minister Klink van Volksgezondheid: Tweederde van de ondervraagden voelt geen of nauwelijks waardering van de minister.

Gelukkig krijgen de medewerkers in de zorg wel lof van patiënten, familie, buren, kennissen en collega’s.

Werkdruk te hoog
Driekwart van de ondervraagden vindt de werkdruk in de zorg te hoog. Daardoor moeten medewerkers hun werk afraffelen en is er nauwelijks tijd voor een praatje. Het zorgpersoneel wil meer tijd nemen voor de patiënten heeft het gevoel hierin tekort te schieten.

Ondanks het beleid om concurrentie toe te laten in de zorg, stellen de meeste ondervraagden dat deze nieuwe economische prikkel de zorg niet efficiënter heeft gemaakt. Het werk is niet verbeterd en de marktwerking gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg. Bijna de helft vindt dat de zorg er zelfs op achteruit is gegaan.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?