Minister Kamp (SZW) wil de belasting voor mensen met een laag inkomen de laatste drie jaar voor hun pensioendatum verlagen. Zo kunnen ze zelf extra sparen om hun AOW op peil te houden. Maar FNV-bonden zien helemaal niks in dit voorstel.
Met zijn voorstel doet Kamp een handreiking om uit de impasse te komen rondom een onderdeel van het pensioenakkoord. Vakbonden hechten er sterk aan dat mensen in zware beroepen eerder met pensioen kunnen. Maar in het pensioenakkoord vinden ze onvoldoende aanknopingspunten om dat mogelijk te maken. Wie eerder met pensioen wil mag dat, maar wordt dan wel levenslang gekort op zijn AOW-uitkering.
In de Volkskrant kondigde Kamp aan de overgang tussen het laatstverdiende loon en de gekorte AOW verzachten. Met fiscale maatregelen wil Kamp de lage inkomens in hun 62ste, 63ste en 64ste jaar `wat extra geld toespelen`. Als mensen dat geld dan vervolgens sparen, wordt de overgang naar pensioen vergemakkelijkt, hoopt de minister.
`Ik denk dat we een aantrekkelijk pakket hebben voor mensen met lage inkomens als we dat nog toevoegen. Het zal Abvakabo en FNV Bouw zeker aanspreken, want zij hebben steeds gepleit voor reparatie van deze inkomensachteruitgang`, stelt Kamp in de Volkskrant.
Kamp trekt FNV Bouw niet over de streep
`Het is goed dat minister Kamp erkent dat er stappen gezet moeten worden om mensen in zware beroepen en met lagere inkomens ook vanaf 2020 hun 65e een fatsoenlijke AOW te bieden. Maar de handreiking die de minister doet, biedt voor de achterban van FNV Bouw geen oplossing` zegt FNV Bouw-voorzitter John Kerstens in een reactie.
`Nu gaat de bouwvakker tussen zijn 60ste en 61ste met vroegpensioen en heeft er dan al meer dan 40 jaar in een zwaar beroep op zitten. In het voorstel van de minister moet hij straks eerst een aantal jaar langer doorwerken en geld sparen, om dan vanaf 65 een vergelijkbare AOW te gaan ontvangen. Dat gaat FNV Bouw niet over de streep trekken`, stelt Kerstens.
FNV Bouw ziet drie opties
Volgens FNV Bouw zijn er drie mogelijkheden, naast het handhaven van het huidige budget voor ouderenregelingen, om een `fatsoenlijke AOW op 65 écht dichterbij te brengen`:
1. het fiscaal gelijk behandelen van alle AOW-ers vanaf het moment dat ze AOW genieten, of dat nu straks vanaf 65 of vanaf 66 is
2. het naar voren trekken van de bedoelde bonus
3. het mogelijk maken om de Vitaliteitsregeling in te zetten.
FNV Bouw wil hierover met de minister van gedachten wisselen. `De minister zegt tenslotte zelf dat hij nog bezig is met de uitwerking. Maar de tijd om met een goede oplossing te komen dringt`, aldus Kerstens.
FNV Bondgenoten: Kamp doet moonwalk
De leden van FNV Bondgenoten hebben in een referendum al tegen het akoord gestemd. De bond is dan ook van mening `dat de leden van FNV Bondgenoten, buschauffeurs, bankmedewerkers, winkelmedewerkers en vele andere leden klare taal hebben gesproken met hun nee tegen het casinopensioen`. De vakbond `is er van overtuigd dat er ook brede steun komt van verpleegsters en bouwvakkers daarin`, hiermee verwijzend naar de collega-FNV-bonden.
Anja Jongbloed, hoofdbestuurder FNV Bondgenoten, stelt dat het wel lijkt of de minster een beweging maakt om de lage inkomens tegemoet te komen op de AOW, maar dit is volgens haar minimaal. Jongbloed: `Daarom zeggen we, dit is een moonwalk: hij beweegt wel, maar blijft op zijn plaats. Het risico ligt met de pensioenplannen nog steeds bij de werknemers, de werkgevers zijn nog steeds de lachende derde`.
Abvakabo: levenslang verschil overbruggen
Wat Abvakabo FNV betreft, moet de regeling voor de lagere inkomens en de zware beroepen straks vergelijkbaar zijn met de huidige regeling. Als mensen met lagere inkomens besluiten straks toch op hun 65ste te stoppen met werken, moeten hun inkomens op een gelijk niveau kunnen blijven. In het huidige plan van het kabinet gaan ze er 6 procent op achteruit, de rest van hun leven.
De tegemoetkoming van Kamp gaat volgens de vakbond `het levenslange verschil van 6 procent niet overbruggen`. Ook moet er van de bond een betere oplossing komen voor de mensen in zware beroepen. Zij hebben nu een overgangsmaatregel, waarvan niet duidelijk is hoe die die gefinancierd moet worden. De ambulancemedewerkers, brandweerlieden en anderen die onder deze regeling vallen, worden in het voorstel van Kamp nergens genoemd, stelt de ambtenarenbond.
|