Van 9 miljard in kas in 2009 , naar bijna 2 miljard tekort begin 2012. Dat is gebeurd met het kapitaal dat in de WW-fondsen zat. Omdat het geld op is, moet de overheid de werkloosheidsuitkeringen uitbetalen.
Dagblad Trouw vroeg bij het UWV cijfers op over de inhoud van de WW-kassen. Daaruit bleek dat de miljardenreserves voor de werkloosheidsuitkeringen in een paar jaar tijd helemaal verbruikt zijn. Van 9 miljard tegoed in 2009, is er nu een tekort van 1,9 miljard euro.
WW-premie op nul gezet
Sinds 2009 is de WW-premie voor werknemers op nul gezet door het toenmalige kabinet Balkenende IV. De werkloosheidsfondsen waren goed gevuld, de werkloosheid was laag en door de premie op nul te zetten, kregen werknemers er op een eenvoudige manier koopkracht bij.
Of dat achteraf een goed idee was, valt te bezien. Want nu de werkloosheid oploopt zijn de reserves op en hikt het huidige kabinet Rutte tegen miljardenbetalingen aan. En dat op het moment dat het kabinet fors moet gaan bezuinigen.
Peuteren aan de WW-uitkering
Mogelijk zal het kabinet Rutte moeten besluiten om de werknemerspremie weer te verhogen, of de werkgevers te vragen om meer bij te dragen aan de WW-fondsen. Verder kan het kabinet besluiten om de WW-uitkeringen te verkorten en/of te verlagen.