Wie wil blijven werken, moet een vrouwenberoep kiezen

De techniek gaat nu zo snel, dat we het niet meer dan normaal vinden dat computers en apparaten allerlei taken van ons overnemen. Dat zwaar werk daarmee lichter wordt, zien we als verrijking, maar daar blijft het niet bij. Want robots en software, zullen hele beroepsgroepen overbodig maken. Vooral ‘mannenberoepen’ worden bedreigd, terwijl voor veel ‘vrouwenberoepen’ nog echte mensenhanden nodig blijven.

Jobpersonality, een online uitgever op het gebied van werk en persoonlijkheid, maakte een analyse van mannenberoepen en vrouwenberoepen op basis van gegevens van het CBS en een onderzoek van de Universiteit van Oxford. Uit de analyse blijkt dat vooral mannenberoepen door robots bedreigd worden.

Mannenberoepen extra gevoelig voor robotisering
De werkzaamheden die worden uitgevoerd in typische mannenberoepen, blijken een stuk gevoeliger voor robotisering en digitalisering dan de werkzaamheden bij vrouwenberoepen. Bij de top 10 van mannenberoepen bedraagt het gemiddelde robotiseringspercentage 62%. Bij de top 10 van vrouwenberoepen is dit percentage aanzienlijk lager met een score van 38%.

De werkzaamheden die horen bij echte mannenberoepen als lasser, metaalbewerker en bouwvakker lopen een veel groter risico op robotisering dan de werkzaamheden bij vrouwenberoepen als verloskundige, tandartsassistent en pedagogisch medewerker.

Mensgerichte beroepen moeilijk te automatiseren
‘Echte’ mannenberoepen zijn vooral fysieke beroepen in de hoek van de techniek, bouw en apparatuur. Veel van deze fysieke werkzaamheden zijn vaak goed te automatiseren of kunnen op termijn door robots uitgevoerd worden. Opvallende uitzonderingen in de top 10 mannenberoepen zijn elektronisch ingenieur, elektricien en loodgieter: voor deze mannenberoepen blijven mensenhanden meestal nodig.

Vrouwenberoepen zijn vooral te vinden in de zorg en de dienstverlening. De werkzaamheden die bij deze mensgerichte of servicegerichte beroepen horen zijn over het algemeen minder goed te automatiseren. Maar ‘vrouwenberoepen’ als secretaresse en kassamedewerker lopen wel gerede kans om verdrongen te worden door automatisering.

Top 10 van vrouwenberoepen

Aandeel vrouw

Kans robotisering

Niveau

1. Medisch praktijkassistenten zoals een tandartsassistent 

97%

51%

MBO

2. Apothekersassistent 

95%

72%

MBO

3. Secretaresse 

94%

96%

MBO

4. Verzorgenden zoals een verzorgende IG 

94%

47%

MBO

5. Pedagogisch medewerker 

91%

1%

MBO

6. Kassamedewerker 

91%

97%

Geen opleiding vereist

7. Kapper 

91%

11%

MBO

8. Mbo-verpleegkundige 

90%

1%

MBO

9. Leraar basisonderwijs 

86%

0%

HBO

10. Gespecialiseerd verpleegkundigen zoals een verloskundige 

85%

1%

HBO

Top 10 van mannenberoepen

Aandeel 
man

Kans robotisering

Niveau

1. Elektronisch ingenieur 

100%

3%

HBO

2. Metaalbewerker 

100%

93%

MBO

3. Lasser 

100%

94%

MBO

4. Timmerman 

99%

72%

MBO

5. Machinemonteur 

98%

64%

MBO

6. Automonteur 

98%

59%

MBO

7. Fietsmonteur 

98%

94%

MBO

8. Elektricien 

98%

15%

MBO

9. Bouwvakker 

97%

88%

VMBO

10. Loodgieter 

97%

35%

MBO

Beeld blijft gelijk bij meerdere beroepen
Ook als je de top 10 uitbreidt naar een top 20 blijft het beeld min of meer hetzelfde, stelt Jobpersonality.

De top 20 van vrouwenberoepen wordt dan aangevuld met beroepen als psycholoog, zorgcoördinator, woonbegeleider en wijkverpleegkundige. Bij de mannen staan er in de top 20 beroepen als vrachtwagenchauffeur, dakdekker, machinist en schilder.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?