Als het er op aan komt, kiest de helft van de Nederlanders voor een mobiliteitsbudget, waarmee ze zelf kunnen bepalen hoe ze naar hun werk gaan. Slechts een derde heeft liever dat de baas een lease-auto beschikbaar stelt.
Dat blijkt uit de Maatschappij Monitor van Achmea, een periodiek onderzoek naar solidariteit. Opvallende uitkomst is dat tweederde van de Nederlanders bereid is om te carpoolen als dat geld oplevert. Verder laat meer dan de helft de auto staan als de werkgever alleen nog de reiskosten voor het openbaar vervoer vergoedt.
Mobiliteitsbudget populairder dan lease-auto
Een mobiliteitsbudget blijkt een populaire maatregel bij ons Nederlanders. Met dit budget kunnen werknemers zelf kiezen met welk vervoermiddel ze zakelijk reizen, zodat ze elke dag het optimale vervoermiddel kunnen kiezen om de files en drukte in het openbaar vervoer te omzeilen. Extra voordeeltje is dat een werknemer de niet gemaakte kosten in zijn eigen zak mag steken.
De helft van de Nederlanders zegt voor een mobiliteitsbudget te kiezen als dat mogelijk zou zijn, terwijl een aanmerkelijk kleinere groep van 34 procent kiest voor een lease-auto van de baas.
Betaald parkeren jaagt werknemer de trein in
Mobiliteitsmanagers die werknemers uit de auto willen krijgen en in het openbaar vervoer, kunnen overwegen om betaald parkeren in te voeren op het werk. Want de aversie tegen betaald parkeren is zo groot, dat 42 procent van de Nederlanders aangeeft in dat geval met het openbaar vervoer te gaan reizen.