Werknemer met talent krijgt meer macht dan werkgever
HR directeuren zijn nu druk aan het bezuinigen, maar denken ook aan de krapte op de arbeidsmarkt die in alle hevigheid zal terugkeren. Talentvolle werknemers kunnen dan wel eens meer macht krijgen dan de werkgevers.
Dit blijkt uit de
HR Executive Survey die accountants- en consultancyfirma
Deloitte heeft uitgevoerd onder twintig Nederlandse HR-directeuren. Doel van dit onderzoek is de trends en thema’s op het gebied van HR tijdens de recessie in kaart te brengen.
Impact crisis op HR
HR directeuren moeten nog steeds de beste talenten aantrekken en behouden, maar tegelijkertijd worden ze geconfronteerd met kostenbesparingen. Op dit moment ziet 79% van de ondervraagde HR directeuren kostenreductie als het belangrijkste strategische vraagstuk.
De economische ontwikkelingen hebben dan ook een grote impact op HR en de rol van HR in de organisatie. `Staan de financiële resultaten onder druk, dan staat ook HR onder druk. HR zal dus haar toegevoegde waarde moeten bewijzen. De focus komt te liggen op beheersing en op een kwalitatief sterke HR functie`, aldus Kees Flink, director binnen Human Capital Advisory Services van Deloitte.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de ontwikkeling en training van (nieuwe) medewerkers en leidinggevenden zowel nu als over drie tot vijf jaar een hoge prioriteit houdt. Dit moet de aanwezigheid van talent binnen de organisatie verder stimuleren. Zo zijn sommige organisaties gestart met programma’s om studenten met een maatschappelijke of sociale studie om te scholen in techniek of finance. Want over drie tot vijf jaar vrezen de HR directeuren anders een tekort aan vaardigheden binnen de organisatie.
Macht verschuift naar werknemer
Bijna driekwart vindt de demografische ontwikkelingen een grote uitdaging voor het personeelsbestand. Flink: `Om de continuïteit van de organisatie te waarborgen kan HR bijvoorbeeld leeftijdsbewust personeelsbeleid inzetten. Sommige organisaties kiezen voor coaching en kennisdeling van en door oudere werknemers, om hen zo lang mogelijk te kunnen inzetten binnen de organisatie`.
`Door de demografische ontwikkelingen en een economisch groeiscenario, zal in de toekomst de ‘macht’ niet langer liggen bij de werkgever die aangeeft wat de werknemer moet, maar bij diegene met de kennis: de werknemer die aangeeft wat hij wil. Het aantrekken, ontwikkelen en behouden van kennis wordt zo steeds meer een echte worsteling`, voorspelt Flink.