Werkgevers: wet flexibel werken wordt flop
Een wettelijke regeling voor flexibel werken en thuiswerken? Dat wordt helemaal niks, denken de werkgevers. Over de arbeidsvoorwaarden overleggen ze al met werknemers, en daar moet de overheid zich niet mee bemoeien.
De ondernemerskoepels
MKB-Nederland en
VNO-NCW wijzen de initiatiefwet van Kamerleden Van Hijum (CDA) en Van Gent (Groen Links) dan ook af.
Deeltijdwet werkt ook niet
De Kamerleden hebben een voorbeeld genomen aan de
Wet Aanpassing Arbeidsduur. Maar volgens de werkgevers heeft deze wet er helemaal niet toe geleid dat deeltijdwerk een grote vlucht heeft genomen. Er wordt niet of nauwelijks een beroep op die wet gedaan, terwijl Nederland toch koploper deeltijdwerk is.
Een nieuwe wet voor flexibel werken zal eenzelfde lot beschoren zijn, zo verwachten MKB-Nederland en VNO-NCW, en `is het wettelijke paard achter de praktijkwagen spannen`.
Wet flexibel werken onnodig
Een wet Flexibel Werken is volgens de werkgevers daarom onnodig. Want in de praktijk heeft een groot deel van de werknemers nu al invloed op begin- en eindtijden (afspraken in 60 procent van de cao’s) en werkroosters (40 procent). Ook het zelfroosteren vindt steeds meer opgang. Eén op de vier cao’s kent bovendien al een regeling voor thuiswerken.
De werkgevers zien ook wel dat de maatschappij vraagt om deze ontwikkelingen, waardoor meer cao`s vanzelf flexibeler zullen worden. Wetgeving gaat voorbij aan maatwerkafspraken tussen werkgever en werknemer. Samen kunnen ze betere afwegingen maken tussen het bedrijfsbelang en de privéwensen rondom arbeid en zorg, stellen de werkgeverskoepels.