Werkgevers tegen betaald mantelzorgverlof

Werkenden zitten in de knel tussen hun baan en zorgtaken voor hun naasten. Mantelzorgers moeten daarom betaald verlof krijgen. Dat voorstel van vakbond CNV valt niet in goede aarde bij werkgevers, die een collectieve regeling ‘niet de oplossing’ vinden voor de problemen van mantelzorgers.

Dat melden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op het voorstel van het CNV.

Zorg voor naasten is duur en leidt tot verzuim
Volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen “leidt de zorg voor zieke ouders, een zieke partner of zieke kinderen nu tot overbelasting, extra onkosten of verlies van baan of inkomen”. Want voor veel werkenden is mantelzorg een financiële aderlating en leidt het tot overbelasting en ziekteverzuim.

"Mensen gaan minder werken, waardoor zij minder verdienen, maar anders is de zorg voor hun zieke naaste niet haalbaar. En tegelijkertijd maken ze vaak extra onkosten, bijvoorbeeld aan brandstof door het veelvuldig heen-en-weer rijden, die ze ook uit eigen zak moeten betalen”. Het CNV pleit er daarom voor om mantelzorgers betaald verlof te geven en verwijst daarbij naar bestaande regelingen voor zwangerschap, adoptie en pleegzorg.

Werkgevers: problemen individueel aanpakken
De werkgevers zien een collectieve regeling niet zitten. Ze stellen dat het bij mantelzorg gaat om "individuele situaties die zich moeilijk in een collectieve regeling laten vangen". Werknemers die verlof willen nemen vanwege mantelzorg, moeten daar maar met hun werkgever uit zien komen.

VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen wel "begrip te hebben voor de moeilijke situatie waarin mantelzorgers terecht kunnen komen bij de zorg voor hun naasten". Maar zij vinden dat dergelijke situaties vaak zo specifiek zijn, "dat werkgever en werknemer het beste samen naar een maatwerkoplossing kunnen zoeken".

Flexibiliteit van beide kanten, maar niet betaald
Werkgevers wijzen erop dat werknemers voor mantelzorg gebruik kunnen maken van het calamiteitenverlof en het kortdurend of langdurig zorgverlof. Daarnaast kan de werknemer ook reguliere vrije dagen en vakantiedagen opnemen. Bij deze regelingen wordt het salaris in de regel echter niet doorbetaald.

De ondernemingsorganisaties wijzen erop ‘dat de werknemer natuurlijk ook nodig is op het werk, en dat hij daarvoor wordt betaald. De flexibiliteit moet van beide kanten komen', stellen de werkgevers.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?