Werkgevers ook tegen Europese regels babyverlof

Vorige week verwierp de Tweede Kamer, tot grote vreugde van de werkgevers, nog het voorstel voor babyverlof. Maar nu wil het Europese Parlement weer betaald vaderverlof invoeren en het zwangerschapsverlof uitbreiden.

Het zwangerschapsverlof bedraagt in Nederland 16 weken, maar de Europese parlementscommissie Vrouwenrechten wil dat naar 20 weken uitbreiden. Daarnaast wil de commissie dat vaders betaald vaderverlof krijgen van twee weken.

Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW vrezen dat de verruiming werkgevers minstens 180 miljoen euro per jaar gaat kosten. Ze willen dan ook helemaal geen extra regels over verlofregelingen voor vaders en moeders. `Werkgever en werknemer kennen elkaar zo goed dat ze gezamenlijk tot afspraken komen als meer verlof of andere werktijden nodig zijn`, stellen de werkgevers.

Vader mag vakantie opnemen
Volgens de werkgevers komt de commissie met de voorstellen omdat er EU-landen zijn die het babyverlof nog niet goed geregeld hebben. Maar vaders hebben hier al zo veel mogelijkheden om tijdelijk minder te werken en het werk te combineren met zorg, dat de voorstellen voor Nederland niet nodig zijn.

Zo stellen de werkgevers dat vaders hier in overleg met hun werkgever al gebruik kunnen maken van vakantiedagen en andere verlofvormen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?