Werkgevers hebben zorgen over geestelijk welzijn van hun werknemers

Vier van de tien Nederlandse werkgevers gaat het komend jaar meer aandacht besteden aan de gezondheid van hun werknemers. Zij maken zich vooral zorgen om het geestelijk welzijn van hun personeel. Als deel van de oplossing, gaan werkgevers meer flexibele werkuren mogelijk maken. Nauwelijks verrassend is dat werkgevers daarnaast inzetten op meer thuiswerken en daarom soms kantoorruimte verminderen.

Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van vacaturesite Indeed. In Nederland deden meer dan duizend werknemers en 250 werkgevers mee aan het onderzoek.

Aandacht voor welzijn werknemers
Veertig procent van de werkgevers wil dit jaar meer aandacht besteden aan het welzijn en de geestelijke gezondheid van hun werknemers. Werknemers zijn hier blij mee, want meer dan een derde verwacht dat hun werkgever meer aandacht heeft voor het welzijn en de geestelijke gezondheid van werknemers.

“Door de pandemie en het thuiswerken realiseren zowel werkgevers als werknemers dat de fysieke én mentale gezondheid van henzelf en collega’s een belangrijk goed is”, stelt Arjan Vissers van Indeed. “Die ontwikkeling is door de gezondheidscrisis van afgelopen jaar in een stroomversnelling geraakt.”

Flexibel werken breekt definitief door
Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft van de Nederlandse werkgevers komend jaar met verbeterde maatregelen komen voor flexibele werkuren. Ook wereldwijd geeft de helft van de werkgevers aan zich in het komend jaar hard te maken voor de flexibele werkweek.

“Dat is in lijn met de toegenomen aandacht voor gezondheid van personeel binnen organisaties”, aldus Vissers. “Werknemers krijgen meer de ruimte om de werkweek naar eigen wens in te vullen. Doel is om de fysieke- en mentale gesteldheid op peil te houden. Ook in buurlanden België en Duitsland zie je dat de invoering van arbeidscontracten met flexibele werktijden in toenemende mate populair is onder werkgevers.”

Werkgever vermindert kantoorplekken
Hoewel gedeeltelijk thuiswerken in het afgelopen jaar voor veel Nederlanders de norm is gebleken, geeft veertig procent van de werkgevers aan dit jaar het thuiswerken beter te gaan faciliteren. Dit is terug te zien in de krimp van het aantal kantoorplekken: dertien procent van de werkgevers zet in op een afname van het aantal werkplekken op kantoor.

Voor het komend jaar zijn Nederlandse werknemers optimistisch gestemd: bijna veertig procent voorspelt dat deze ontwikkelingen in het komend jaar goed zijn voor de werk-privébalans.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?