Werkgevers constateren dat zorgverlof niet nodig is

Werknemers maken nauwelijks gebruik van zorgverlof en ouderschapsverlof, blijkt uit een SCP-rapport. Werkgevers zien hierin hun gelijk bevestigd, dat `er helemaal geen behoefte is aan extra zorgverlof`.

Uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat in 2009 slechts 2 procent van de werknemers korte tijd zorgverlof of calamiteitenverlof opnam. Eén op de drie werknemers neemt zelf een dag vrij om plotselinge zorg te kunnen verlenen.

Nauwelijks langdurig zorgverlof
Ongeveer 1 op de honderd werknemers moest mantelzorg verlenen aan een langdurig zieke of hulpbehoevende. Ruim een derde nam hiervoor kortdurend verlof op, een vijfde nam een vrije dag en ruim één op de acht maakte gebruik van langdurend zorgverlof. Eenzelfde deel maakte gebruik van een voorziening voor bijzonder verlof.

Van ouders met jonge kinderen maakte 10 procent gebruik van ouderschapsverlof: moeders 12 procent en vaders 6 procent. Nog eens 11 procent had weliswaar behoefte aan ouderschapsverlof, maar vroeg dat toch niet aan bij de werkgever. Voor een derde van de ouders was de reden het verlies aan inkomen. Voor een kwart speelt ook de angst dat het slecht zou zijn voor de eigen loopbaan.

Werkgevers vinden zorgverlof niet nodig
Als een werknemer meer tijd nodig heeft voor zorg, kan die het best passende afspraken maken op de werkvloer, stelt werkgeversorganisatie MKB-Nederland. Dat werkt beter dan het wettelijk vastleggen van allerlei verlofregelingen, zoals in de initiatiefwet Flexibel Werken, stellen ze. MKB Nederland kwalificeert die initiatiefwet zelfs als `symboolpolitiek`.

Volgens de werkgevers laten de cijfers van het SCP namelijk zien dat er in Nederland `helemaal geen behoefte is aan wettelijke verlofregelingen`. De werkgeversorganisatie pleit juist al jaren voor minder en eenvoudiger verlofregelingen.

Werkgevers zouden alleen moeten faciliteren dat het opnemen van verlof bespreekbaar is, aldus MKB-Nederland. Werknemers hebben dan zelf de taak om dit aan de orde te stellen. Ook als hun functie of werkdruk dat in eerste instantie misschien niet zouden toelaten.

In de praktijk is verlofwetgeving niet nodig
De initiatiefwet Flexibel Werken van Eddy van Hijum (CDA) en Ineke van Gent (GroenLinks) is volgens MKB-Nederland ook ingegeven door het beeld dat werkgever en werknemer het zonder sturing van de overheid niet eens worden. Terwijl `in de praktijk toch blijkt dat het zich op de werkvloer wel oplost`, aldus de werkgevers.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?