Ook de op de arbeidsmarkt geldt de wet van vraag en aanbod. Omdat veel jongeren een bijbaantje zoeken en het aanbod laag is, nemen ze genoegen met minder salaris. De jongeren accepteren het, omdat ze werk nu even belangrijker vinden dan meer geld.
Want jongeren tussen de 18 en 25 jaar zijn door de economische crisis al blij als ze werk hebben, blijkt uit onderzoek van BijBanen.nl onder meer dan 1.700 jongeren. Slechts een kwart van de jongeren heeft een bijbaan die aansluit bij hun studie, terwijl 64 procent dat zou willen hebben.
Ruim vier van de tien jongeren geeft aan de huidige baan te blijven doen tot er een betere gevonden is. Eén op de zeven respondenten zegt er alles aan te doen om zijn huidige baan te behouden.
Minder salariskosten
Het aanbod van banen is op dit moment zo klein, dat 12 procent van de jongeren genoegen neemt met een lager salaris. Voor het eerst in jaren is er een daling van het bruto uurloon zichtbaar.
In de periode 2008 tot en met 2012 steeg het bruto uurloon nog van 6.59 euro naar 7,91 euro. In 2013 is het gemiddelde bruto uurloon van jongeren tussen de 13 en 26 jaar nog maar 7,23 euro. Dit is een daling van 9,4 procent ten opzichte van 2012.
Goed en slecht betaalde bijbanen
In 2013 kun je het beste een bijbaan hebben in de marketing-, media- of finance branche. Het gemiddelde bruto uurloon binnen deze sectoren ligt boven de 11 euro. Een bijbaan als postbezorger of promotiewerk levert het minste op: hier is het gemiddelde bruto uurloon onder de 7 euro.
Van het salaris wordt door jongeren tot 18 jaar het grootste gedeelte (40 procent) uitgegeven aan kleding en verzorgingsartikelen. Vanaf 18 jaar gaat het grootste gedeelte van het inkomen (27 procent) op aan vaste lasten.