Wat is de beste oplossing voor de recessie?

Nu Nederland officieel in een recessie zit, komen overheid, werkgevers en vakbonden met oplossingen. Wat is wijsheid: ‘het overheidstekort aanpakken en de economie hervormen’, ‘geen salarisverhoging en vooral geen hogere lasten’, of 'de economie vooral niet kapot bezuinigen'?

De vaart is uit de economie, stelt minister Verhagen (EL&I) en ‘het lijkt niet waarschijnlijk dat de groei vanzelf snel zal aantrekken’. De minister vindt ingrijpen noodzakelijk op drie punten: ‘zo snel mogelijk zorgen voor gezonde overheidsfinanciën, de economie structureel hervormen en ondernemers ondersteunen’. Dat verklaarde minister Verhagen in een toespraak over de staat van de economie voor een gehoor van vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, vakbonden en maatschappelijke organisaties.

Slim bezuinigen
Verhagen wil de overheidsuitgaven op een slimme manier naar beneden brengen, bijvoorbeeld door te hervormen op het gebied van de arbeidsmarkt, de woningmarkt en de zorg. Daar valt volgens de minister ‘winst te halen voor de Nederlandse economie’.

Ondernemers die willen groeien, kunnen een overheidsgarantie aanvragen om krediet te krijgen voor een vernieuwend product of een uitbreiding. Deze aanpak kan volgens de minister ‘de welvaart weer terugbrengen in ons land’.

Werkgevers willen nullijn, maar geen hogere lasten
Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes vindt niet dat de discussie over de bezuinigingen moet eindigen in lastenverzwaringen voor ondernemers en burgers. ‘Ondernemers zullen ons uit de recessie moeten helpen, en burgers moeten weer vertrouwen krijgen’, stelt Wientjes.

De werkgevers begrijpen dat het overheidstekort naar beneden moet, om te voorkomen dat Nederland tegen een steeds hogere rente geld moet lenen. Wientjes herhaalt zijn pleidooi voor een algemene nullijn. Alleen door de overheidssalarissen, de uitkeringen en de uitgaven te bevriezen is het voor het kabinet mogelijk om het begrotingstekort snel onder het beoogde percentage van 3 procent te brengen.

Ook de inkomens in de marktsector, van hoog tot laag, moeten meedoen, stelt de werkgeversvoorzitter. Hoewel hij een uitzondering maakt voor goed draaiende bedrijven.

FNV: Bezuinig economie niet kapot
‘Het wordt tijd dat het kabinet de economie gaat stimuleren in plaats van kapot bezuinigen’, zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius. De vakbondsvoorzitter constateert dat de Nederlandse consument weinig vertrouwen heeft in onze economie. ‘Enorme nieuwe bezuinigingspakketten boven op wat er nu ligt, moeten worden vermeden’, stelt Jongerius.

Het voorstel van de werkgevers voor een nullijn wijst de FNV-voorzitter af: ‘een nullijn drukt de bestedingen alleen maar verder en is dus een slecht recept. Kabinet, ga verstandig beleid maken en los zo snel mogelijk de eurocrisis op en maak werk van werk in bijvoorbeeld de bouwsector’.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?