Vrouwen krijgen nog steeds geen loon naar werken
Vergeleken met mannen, werken vrouwen langer voor minder geld. In Nederland is het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen nog 16 procent, in Denemarken slechts 9 procent.
De heersende loonongelijkheid kan niet verklaard worden doordat vrouwen minder bekwaam of lager opgeleid zouden zijn dan mannen. Dat is de belangrijkste uitkomst van een vergelijking van de loonverschillen tussen mannen en vrouwen in elf landen, op basis van ruim een half miljoen respondenten.
Deze gegevens heeft
Loonwijzer verzameld in de afgelopen 5 jaar. Loonwijzer is een initiatief van vakorganisatie
FNV, Monsterboard en de
Universiteit van Amsterdam.
Vrouwen verdienen overal minder
In elke regio, land, sector of beroep krijgen vrouwen een lagere beloning dan mannen. Wel is het zo dat hoe ontwikkelder de economie en hoe minder traditioneel de samenleving, des te kleiner deze loonverschillen m/v worden.
In Nederland is het loonverschil gemiddeld 16 procent, in Denemarken slechts 9 procent. Aan de onderkant zit een land als India, waar werkende vrouwen gemiddeld 36 procent minder verdienen dan hun mannelijke beroepsgenoten voor werk van vergelijkbare kwaliteit.
Vrouwen pikken het niet meer
Naast dit stabiele patroon, ontwikkelt zich een groeiend bewustzijn onder vrouwen van deze scheve situatie en neemt hun onvrede daarover toe. Want na de werkdag, maken ze vaak ook nog eens uren in de huishouding, anders dan de meeste mannen met een baan.
Met deze traditionele rolverdeling gaan steeds minder werkende vrouwen akkoord, zo blijkt uit het vergelijkende
Loonwijzeronderzoek ter gelegenheid van internationale Vrouwendag op 8 maart.