Verzekeraars laten arbeidsongeschikte na 2 jaar los

Re-integratie levert verzekeraars geen voordeel op.

Werkgevers hebben sinds 2007 de keuze om het WGA-risico (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) te verzekeren bij het UWV, zelf te dragen of privaat te verzekeren. Vakorganisatie FNV heeft de positie van gedeeltelijk arbeidsongeschikten in het private stelsel laten onderzoeken. Hieruit blijkt dat verzekeraars zich in de eerste twee tot drie jaar na de eerste ziektedag nog wel inspannen voor re-integratie, maar daarna wordt het `muisstil`, aldus de FNV. Want er zijn voor verzekeraars nauwelijks voordelen om de arbeidsongeschikte werknemer weer aan werk te helpen.

Het onderzoek toont aan dat werkgevers (uit het MKB) vaak een verzekering kiezen die door hun verzekeringsadviseur, accountant of administratiekantoor wordt aangeraden. Volgens deze tussenpersonen en de betreffende verzekeraars is de premie bijna altijd doorslaggevend bij de keuze van een WGA-verzekering. Verzekeringsadviseurs melden echter geen zicht te hebben op de dienstverlening die gekoppeld is aan de verzekeringspolis.

Re-integratie levert verzekeraar niks op
Een gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer heeft volgens de wet recht op steun bij re-integratie van zijn of haar (ex-)werkgever. Maar werkgevers weten niet aan welke voorwaarden deze ondersteuning moet voldoen. Werknemers weten op hun beurt niet wat ze van de (ex-)werkgever mogen verwachten.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat het voor verzekeraars financieel helemaal niet aantrekkelijk is om na de loongerelateerde uitkering van de gedeeltelijk arbeidsongeschikte te investeren in re-integratie. De vervolguitkering bedraagt namelijk maximaal 51% van het minimumloon. Dit weegt niet op tegen de kosten die een verzekeraar moet maken voor re-integratie.

De verzekeraars hebben dus helemaal geen financieel voordeel bij een succesvolle re-integratie. Weliswaar krijgt de arbeidsongeschikte werknemer deels weer loon, maar dat biedt geen besparing voor verzekeraars.

Zelfde rechten en plichten
De FNV pleit voor een rechtstreekse relatie tussen de verzekeraar en de arbeidsongeschikte. Verder moeten gedeeltelijk arbeidsongeschikten in het private stelsel dezelfde rechten krijgen op re-integratie als gedeeltelijk arbeidsongeschikten in het publieke stelsel (UWV).

Als de WGA-uitkering dan ook nog een loonaanvullingsregeling wordt, is het voor verzekeraars bovendien wel financieel aantrekkelijk om te investeren in re-integratieinspanningen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?