Verlofrechten partner: géén dubbel geboorteverlof voor een tweeling

Sinds januari van dit jaar, hebben partners recht op 1 werkweek betaald geboorteverlof als hun kindje is geboren. Maar als er een tweeling geboren wordt, krijgt de partner géén dubbel geboorteverlof. We zetten hier de verlofrechten voor partners nogmaals op een rijtje.

Het geboorteverlof voor de partner is bedoeld om de partner de mogelijkheid te geven om de eerste zaken te regelen en er vooral ook te zijn voor de moeder en de baby.

Later kunnen de moeder en haar partner nog gebruik maken van andere regelingen zoals het ouderschapsverlof. Deze kent overigens wél een regeling waarbij het recht op verlof voor twee- en meerlingen wordt vermeerderd per kind.

Recht op week verlof na geboorte
Sinds 1 januari 2019 hebben partners recht op 1 werkweek geboorteverlof. Als de partner bijvoorbeeld normaal 4x8 uur per week werkt, krijgt deze 32 uur geboorteverlof waarmee een vrije week ontstaat.

De werkgever betaalt het verlof en mag het niet verrekenen met vakantie-uren of met ander verlof, zoals ouderschapsverlof. Het kan zijn dat in de cao nog andere afspraken gelden, maar als die afloopt moet minimaal de wettelijke regeling gelden.

Vanaf 1 juli 2020 recht op 5 weken extra verlof
Medio volgend jaar, per 1 juli 2020, krijgen partners recht om nog eens 5 weken extra betaald aanvullend geboorteverlof op te nemen. De betaling hiervan komt niet voor rekening van de werkgever, maar gebeurt door het UWV. De uitkering is maximaal 70% van het dagloon, tot maximaal 70% van het maximumdagloon.

De werknemer moet deze verlofweken opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. Voorwaarde is wel dat een werknemer eerst het geboorteverlof van een week opneemt. Ook moet een werknemer het verlof in hele weken aanvragen. In overleg met de werkgever kan de werknemer het aanvullend verlof over een langere periode dan 5 weken spreiden. Het is ook mogelijk om minder dan 5 weken aanvullend geboorteverlof op te nemen.

Verlofrechten partners op een rijtje

Per saldo hebben partners in verband met de geboorte van het kind de volgende verlofrechten:

Bestaand: calamiteitenverlof met loondoorbetaling op de dag(en) van de bevalling

Sinds 1 januari 2019: eenmaal de wekelijkse arbeidsduur geboorteverlof met loondoorbetaling op te nemen binnen 4 weken na de geboorte (was vóór 2019 nog maar twee dagen)

Vanaf 1 juli 2020: vijfmaal de wekelijkse arbeidsduur aanvullend geboorteverlof met uitkering per week ter hoogte van 70% van het (maximum) dagloon op te nemen binnen 6 maanden na de geboorte (bovenwettelijke aanvulling tot 100% van het dagloon is mogelijk)

Bestaand: 26 maal de wekelijkse arbeidsduur ouderschapsverlof tot de achtste verjaardag van het kind. Wettelijk is dit onbetaald, maar in sommige cao’s staan afspraken over gedeeltelijke loondoorbetaling.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?