Veranderen organisatiecultuur mislukt vaak

Te weinig aandacht voor uitdragen gewenste cultuur.

Managers en HR-adviseurs die de verstarde bedrijfscultuur willen opschudden, hebben een ondankbare taak. Want veel cultuurverandertrajecten mislukken, omdat de gewenste organisatiecultuur te weinig wordt uitgedragen. Dit stelt Alex Straathof in zijn proefschrift 'Zoeken naar de kern van cultuurverandering'. Straathof ontwierp een methode om cultuur en cultuurverandering te meten. Hij promoveert met zijn onderzoek op donderdag 10 september 2009 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Sturen op cultuur is voor managers geen eenvoudige opgave. Wat hoort wel en niet tot de organisatiecultuur? Zijn culturen wel veranderbaar? Hoe lang duurt zo'n verandertraject? En: hoe meet je de cultuur? Om op deze vragen een antwoord te kunnen geven, onderzocht Straathof cultuurverandertrajecten bij het Openbaar Ministerie, de gemeente Rotterdam en de Rabobank.

Veel cultuurverandertrajecten mislukken omdat het denken en doen binnen een organisatiecultuur de neiging heeft zichzelf in stand te houden. Maar het goede nieuws is dat het collectieve denken in organisaties binnen een half jaar kan veranderen. Dat geldt ook voor de onderlinge verhoudingen, die van belang zijn voor de bestendiging van de cultuur.

Nieuwe cultuur uitdragen
Verandertrajecten moeten daarom vooral aandacht besteden in het vinden en uitdragen van nieuwe manieren van doen. Willen ingezette veranderingen beklijven, dan moet daar de aandacht van het management naar uitgaan. Door periodiek te meten wordt duidelijk welke maatregelen genomen moeten worden. Zo wordt het sturen van cultuurverandering een concrete en tastbare opgave.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?