Personeelsnet

Veel recruitmentbureaus voldoen nog niet aan nieuwe privacyregels

Het gaat goed met de recruitmentbureaus in Nederland. Het merendeel verwacht dit jaar meer om te zetten; een kwart denkt dat de omzet zelfs met meer dan 25% zal groeien. Wellicht door de grote drukte, is de aandacht voor de privacywet AVG er bij ingeschoten, want meer dan de helft is nog niet voorbereid op de AVG, terwijl de wet al sinds 25 mei van kracht is.

Dit blijkt uit het Recruitment Trends Rapport voor Bureaus 2018 dat is uitgevoerd door Bullhorn, leverancier van CRM software voor de recruitmentbranche.

87% van alle recruitmentbureaus verwacht omzetstijging
Het jaarlijkse trendrapport toont veel optimisme in de branche, ondanks uitdagingen als technologie en automatisering, de privacywetgeving en de schaarste aan beschikbaar talent. Eén op de vier recruiters voorspelt zelfs een omzetstijging van meer dan 25%.

Van de Nederlandstalige bureaus heeft een derde  het werven van talentwerving als topprioriteit, terwijl de schaarste aan talent met 91% met stip de nr. 1 uitdaging is die de markt bezighoudt.

Belangrijkste uitdagingen voor 2018
Recruitmentbureaus geven hun belangrijkste uitdagingen voor 2018 als volgt aan:

  • schaarste aan talent (91%),
  • veranderende wetgeving (55%),
  • optimaal inzetten van technologie en automatisering (53%),
  • toenemende druk op prijzen en marges (27%),
  • cybersecurity en dataprotectie (22%) en
  • de risico’s door de opkomst van freelance en digitale platforms (18%).

Ook recruiters benutten de kracht van LinkedIn
Dat LinkedIn de CV-markt heeft opgeschud is nagenoeg bekend. Het platform wordt door recruiters gezien als de meest succesvolle manier om kandidaten te werven. Maar liefst 74% van de bureaus zet LinkedIn in de top 3 van meest effectieve bronnen.

Maar recruiters benutten ook nog volop hun eigen kanalen, want het eigen recruitmentsysteem, de eigen website en referrals staan hoog in de top 3 bronnen die recruiters gebruiken.

Te weinig gedaan aan privacybescherming
De nieuwe privacywet AVG geldt sinds 25 mei 2018, maar lang niet iedereen is er klaar voor: 55% van de recruitment professionals noemt de nieuwe wetgeving in de top 3 belangrijkste uitdagingen van 2018.

Veel recruitment professionals geven zelfs aan dat zij de impact van de AVG niet goed kunnen inschatten. Ook heeft lang niet iedereen het gevoel goed voorbereid te zijn op de nieuwe wetgeving. Een opvallend gegeven, omdat de verwerking van (gevoelige) persoonsgegevens zo ongeveer de core business is van recruiters en recruitmentsystemen.

AVG VOOR HR: Kijk hier wat je nog moet regelen!

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?