De Nederlandse economie zal in 2012 nog krimpen, maar gaat daarna weer langzaam groeien. De werkloosheid loopt op tot 5,4 procent om daarna weer te dalen.
Dit blijkt uit uit de Ernst & Young's Eurozone Forecast (EEF). Het Nederlandse Bruto Binnenlands Product (BBP) zal volgens de EEF in 2012 dalen met 0,8% en vervolgens in 2013 groeien met 1,5%. Voor de periode van 2014 tot 2016 wordt een gemiddelde groei van 2% verwacht.
Minder krediet, minder investeringen
De belangrijkste factoren die de groei in de eurozone dit jaar beperken zijn de bezuinigingen van de overheid en kredietschaarste waardoor de banken weinig leningen verstrekken aan consumenten en bedrijven. In de eurozone voorspelt de EEF een krimp in de consumptieve bestedingen van -0,7%.
Bedrijven zullen minder uitgeven aan investeringen door die beperktere financieringsmogelijkheden, maar ook vanwege toenemende overcapaciteit en afnemende binnenlandse vraag. Voor 2012 is de voorspelling dat de investeringsuitgaven van Spaanse en Italiaanse ondernemingen 5% of meer zal dalen, terwijl voor Frankrijk en de Benelux een gelijk of enigszins lager niveau wordt voorzien. Van de grotere economieën zal waarschijnlijk alleen Duitsland een groei van betekenis laten zien, maar pas in de tweede helft van het jaar.
Lagere werkgelegenheid
Door de lagere bedrijfsinvesteringen en minder consumptieve uitgaven, zal de werkgelegenheid teruglopen. Afgezien van een enkele uitzondering, waaronder opnieuw Duitsland, zal het aantal werklozen in de eurozone in 2012 tegen het eind van het jaar zijn opgelopen tot 18,2 miljoen.
De EEF verwacht voor Nederland een werkloosheidscijfer van 5,4% aan het einde van 2012 en 2013, daarna zal de werkloosheid dalen. Gezien de betrekkelijk sterke balans van veel Europese bedrijven kan die trend snel omslaan als het vertrouwen weer toeneemt, denkt Ernst & Young.