Uitzendkracht krijgt recht op zelfde loon als vaste collega
Vanaf 5 november 2012 kunnen uitzendkrachten aanspraak maken op een salaris dat gebaseerd is op de arbeidsvoorwaarden van de inlener. Dat staat in de nieuwe uitzend-CAO die werkgeversorganisatie ABU sloot met de vakbonden.
In de nieuwe CAO zijn de arbeidsvoorwaarden vastgelegd voor ruim 600.000 uitzendkrachten. Zij krijgen vanaf 3 september een jaarlijkse loonsverhoging van 1,55%.
Gelijk loon voor gelijk werk
Uitzendwerk is niet meer weg te denken als smeermiddel voor de arbeidsmarkt. De vakbonden zijn er niet altijd gecharmeerd van geweest, maar bij het afsluiten van de nieuwe CAO hebben zij nu met de werkgevers toch ‘een duidelijke voorkeur uitgesproken voor uitzenden als goed gereguleerde vorm van externe flexibiliteit’.
De belangrijkste punten in de uitzend-CAO zijn:
- Gelijk loon voor gelijk werk. Uitzendkrachten zullen met ingang van 2015 vanaf de eerste dag een loon krijgen dat gebaseerd is op de arbeidsvoorwaarden van de inlener.
- De uitzendsector heeft een belangrijke rol in de toegang tot de arbeidsmarkt voor verschillende groepen. Partijen zijn overeengekomen dat voor deze specifieke groepen en/of specifieke situaties aparte beloningsregels in de CAO voor Uitzendkrachten blijven gelden, waarmee de allocatieve rol van de branche wordt ondersteund. Daarnaast wordt voor deze groepen intensief ingezet op scholing. Voor uitzendkrachten die voor onbepaalde tijd in dienst zijn bij het uitzendbureau gaan eveneens de eigen in de CAO opgenomen beloningsregels gelden.
- De komende jaren zullen partijen de bestrijding van de malafiditeit in de uitzendsector nog intensiever aanpakken. De door CAO-partijen gestelde certificeringsnormen aan uitzendbureaus worden aangescherpt en de controle op correcte CAO-toepassing geïntensiveerd. In de CAO worden daarom ook aangescherpte normen voor huisvesting van arbeidsmigranten opgenomen.
CAO geldt 5 jaar
De nieuwe CAO voor Uitzendkrachten gaat in op 5 november 2012 en heeft een looptijd van vijf jaar. De komende tijd gebruiken de bonden en de werkgevers om het principeakkoord voor de nieuwe CAO verder uit te werken. Ter overbrugging van deze periode is een verlenging van de huidige CAO afgesproken van drie maanden.