Uitzendbureaus dragen bij aan de werkgelegenheid, omdat werkgevers in driekwart van de gevallen niet van plan zijn om vast personeel in dienst te nemen in plaats van uitzendkrachten.
Uitzendorganisaties blijken effectief op gebieden waar ondernemingen en organisaties niet over de kennis en middelen beschikken om zelf de juiste talenten te vinden en die te beoordelen. Maar volgens David Arkless, president Corporate en Overheidsaangelegenheden van ManpowerGroup wordt de `commerciële arbeidsbemiddeling soms ondergewaardeerd of verkeerd begrepen`, terwijl zijn organisatie juist graag erkend wil worden voor het `eerbaar mensen aan werk helpen en het bieden van snelle, flexibele en creatieve HR-oplossingen aan werkgevers`.
Uitzendorganisaties krijgen vaak het verwijt dat zij de economie structureel veranderd hebben door bij te dragen aan werkloosheid of onvolledige werkgelegenheid. Het CIETT-rapport laat zien dat 74% van de opdrachtgevers niet zou overwegen in plaats van tijdelijke krachten, personeel in vaste dienst te nemen. Nog eens 60% geeft bovendien aan dat ze bepaalde banen nooit zouden creëren zonder flexibel personeel van uitzendorganisaties.
Uitzendbureau bevordert arbeidsparticipatie
`De realiteit is dat de uitzendbranche het scheppen van banen bevordert`, stelt Arkless. Hij wijst op de trainingsinspanningen van uitzendbureaus waardoor jonge mensen waardevolle vaardigheden en ervaring opdoen om ze voor potentiële werkgevers aantrekkelijker te maken. Ook dragen uitzendbureaus bij aan arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen, zoals mensen met een handicap, bepaalde culturele groepen en - in sommige landen – vrouwen.
|