Uitgevers van vakbladen en -boeken krijgen het zwaar
PwC: Zakelijke informatie haal je van het internet.
Even een HR-vakblad openslaan om bij te lezen over de laatste ontwikkelingen, zal in de toekomst minder gewoon worden. Want de markt voor zakelijke informatie verschuift steeds duidelijker van papier naar internet. Dat voorspelt accountants- en adviesorganisatie
PricewaterhouseCoopers (PwC) in haar
Dutch Entertainment & Media Outlook 2009-2013.
Uitgevers van traditionele media zien hun kosten stijgen, terwijl de inkomsten dalen. Ze krijgen daarnaast te maken met de groei van aanbieders die hun vakinformatie alleen via internet verspreiden. De omslag van papieren vakinformatie naar het digitale tijdperk, tekent zich volgens PwC scherp af. Sterke groeicijfers voor digitaal uitgeven en adverteren staan daarbij tegenover een dalend printsegment.
De uitgevers van vakinformatie merken de gevolgen van de economische crisis aan hun dalende omzetten. De groei zal de komende twee jaar flink dalen, en effectief uitkomen op nul. Pas in 2011-2012, als de economie weer aantrekt, wordt weer een aanzienlijke groei verwacht.
Groei uit tijdschriften
Zakelijke tijdschriften zijn sterk afhankelijk van advertenties, zeker als ze gratis worden verspreid. Maar de vakbladen krijgen het moeilijk. De komende vijf jaar groeien de advertentie-inkomsten nog wel een beetje, met gemiddeld 2,4% op jaarbasis.
Maar dat staat in sterk contrast met de budgetten voor zakelijke internet-advertenties. Die zullen de komende vijf jaar steeds met 22,4% groeien, denkt PwC.
Concurrentie van digitale vakboeken
De printmarkt voor professionele boeken staat sterk onder invloed van de toenemende digitalisering. In de eerste plaats zorgt dat voor een positieve impuls, onder meer dankzij de vindbaarheid van uitgaven in zoekmachines.
Tegelijk bezorgen digitale uitgaven de printmarkt veel concurrentie. Naar verwachting daalt de printmarkt in de periode 2008-2012 met gemiddeld 0,7% per jaar. De markt voor digitale vakboeken stijgt in dezelfde periode met gemiddeld 41,7%, aldus PwC.