`Uitbreiden zwangerschapsverlof lost niets op`
Werkgeversorganisatie MKB-Nederland vindt het idee om het zwangerschapsverlof uit te breiden `een oplossing voor een niet bestaand probleem`.
Het
Europees Parlement heeft besloten het minimum zwangerschapsverlof in de Europese Unie uit te breiden naar twintig weken. Nu krijgen vrouwen in Nederland nog 16 weken zwangerschapsverlof. Ook heeft het EP besloten om vaders twee weken vaderschapsverlof te geven. Hiermee is de uitbreiding nog geen feit, omdat de Europese Commissie er nog mee akkooord moet gaan.
Uitbreiding lost niets op
De MKB-werkgevers zien de besluiten als `een oplossing voor een probleem dat niet bestaat`. Want beide maatregelen kosten maatschappij en werkgevers veel geld, terwijl de noodzaak ervan niet is aangetoond, stelt MKB Nederland.
Uit onderzoek zou blijken dat uitbreiding van het verlof met vier weken de maatschappij 322 miljoen euro gaat kosten. Uitbreiding van het vaderverlof gaat werkgevers nog eens 235 miljoen kosten.
Geen effect op gezondheid
De ondernemersorganisatie verwijst naar een eerder dit jaar uitgevoerd onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken, waaruit blijkt dat langer zwangerschapsverlof nauwelijks invloed op de gezondheid van moeder en kind heeft. Ook op de arbeidsparticipatie van vrouwen heeft uitbreiding van het verlof geen effect.
MKB-Nederland vindt dan ook dat het Europees Parlement zich teveel focust op de landen die het verlof rond zwangerschap niet zo goed geregeld hebben. In Nederland bestaan goede faciliteiten om arbeid en zorg goed te combineren, zoals het recht deeltijdwerk, ouderschapsverlof en kinderopvang. MKB-Nederland wil dan ook het kabinet-Rutte niet akkoord zal gaan met de maatregel van het Europees Parlement.