Twijfels over prestaties pensioenfondsen
De pensioenfondsen liggen onder vuur. NBA-accountants vinden dat de pensioenen slecht zijn beheerd. Ook maken de fondsen administratieve fouten. Volgens de Pensioenfederatie valt het allemaal wel mee, maar de Tweede Kamer gaat vragen stellen.
In het programma
Zembla kregen kijkers te zien dat de fondsen 146 miljard euro hebben verloren door risicovolle beleggingen, ofwel 20 duizend euro per pensioendeelnemer. Eerder berekende een door de DNB ingestelde commissie al dat er 20 miljard is verspeeld.
Maar de
Pensioenfederatie zet `grote vraagtekens` bij de uitkomsten van het onderzoek dat in Zembla bekend werd gemaakt.
Fondsen doen het juist beter
De federeratie stelt dat bedrijfstakpensioenfondsen (waar ongeveer 75% van alle deelnemers bij aangesloten zijn) sinds kort de zogenaamde `z-score` als maatstaf gebruiken voor hun beleggingsresultaten.
Sinds de introductie van de score presteren pensioenfondsen over het algemeen beter de vooraf vastgestelde benchmark. De fondsen doen het dus eerder beter dan de markt, dan slechter, concludeert de Pensioenfederatie.
Risicoloos pensioen bestaat niet
Pensioenfondsen moeten risico`s nemen om te groeien, stelt de federatie. Aandelen leveren nu eenmaal een hoger rendement op dan vastrentende waarden zoals staatsobligaties. Als de fondsen alleen risicoloos beleggen zouden de pensioenpremies nu veel hoger zijn en de pensioenuitkeringen veel lager, stellen de pensioenfondsen.
In de jaren `80 en `90 ging het zo goed, dat werknemers vaak geen premies meer hoefden te betalen. Werkgevers (ook de overheid) roomden de fondsen zelfs af, omdat er te veel geld in kas was. Achteraf bezien, was dat dus geen goed idee, maar dat is niet aan de pensioenfondsen te wijten, vinden ze.
Administratie niet op orde
Dit voorjaar start toezichthouder
De Nederlandsche Bank (DNB) een onderzoek naar de administratie van pensioenaanspraken bij pensioenfondsen. Want de toezichthouder heeft gemerkt dat de administratie voor verbetering vatbaar is.
Het gaat meestal om beperkte afwijkingen door vergissingen of misrekeningen, die zowel in het voordeel als in het nadeel van pensioendeelnemers kunnen uitvallen. De administratie en individuele pensioenberekeningen moeten daarom verbeteren. Volgens DNB `moeten pensioendeelnemers precies kunnen achterhalen waar ze aan toe zijn`.
Transparant en nauwkeurig
Nu mensen zelf het nationaal Pensioenregister kunnen raadplegen, is het des te belangrijker dat de administratie van pensioengegevens transparant en nauwkeurig is, vindt DNB.