Transparante salarissen: Een nieuwe wending in de bedrijfscultuur?

Europese bedrijven staan op het punt om te voldoen aan nieuwe wetgeving die meer transparantie in salarissen vereist. Deze nieuwe ontwikkeling is bedoeld om werknemers in staat te stellen salarissen gemakkelijker te vergelijken en mogelijke loonkloven zichtbaar te maken. Maar landen verschillen in het aanbod van arbeidsvoorwaarden.

Dat zijn bevindingen uit een recent onderzoek van de Europese HR-dienstverlener SD Worx. In dit artikel geven we de vijf belangrijkste punten voor HR-adviseurs.

Nederland koploper onkostenvergoedingen en fietsplan
Het aanbieden van gevarieerde arbeidsvoorwaardenpakketten kan werknemers motiveren, behouden en aantrekken. Waar sommige werknemers behoefte hebben aan meer vakantiedagen, kiezen anderen eerder voor extra financiële beloningen. Ruim één op de vijf (21%) Nederlandse werknemers geeft aan de mogelijkheid te hebben om zelf het voordelenpakket samen te stellen binnen een bepaald budget.

Nederlanders ontvangen het vaakst een algemene onkostenvergoeding van alle bevraagde Europese landen. Deze zit bij 53 procent van de ondervraagde werknemers in het arbeidsvoorwaardenpakket, gevolgd door een mobiliteitsbudget (37%) en technische voorzieningen (36%). Nederland als fietsland scoort met 9 procent opvallend laag als het gaat om het krijgen van een fiets van de zaak, maar we zijn wel koploper als het gaat om een fietsplan opstellen voor werknemers (41%).

Employee benefit statement
Het onderzoek suggereert dat HR-adviseurs zich moeten richten op het verbeteren van de transparantie in loonbeleid en arbeidsvoorwaarden. Een mogelijke oplossing is het gebruik van een employee benefit statement, dat een gedetailleerd overzicht biedt van de persoonlijke arbeidsvoorwaarden.

Bovendien geeft dit ook de waarde van elk onderdeel helder weer. Dit kan niet alleen leiden tot extra waardering en motivatie bij werknemers, maar het kan ook de loyaliteit tussen werknemer en werkgever bevorderen.

KERNPUNTEN UIT HET ONDERZOEK VOOR DE HR-ADVISEUR

Beperkte keuzevrijheid in arbeidsvoorwaardenpakketten: Uit het onderzoek van SD Worx blijkt dat vier op de vijf Nederlanders geen eigen arbeidsvoorwaardenpakket kunnen samenstellen. Dit suggereert dat er mogelijkheden zijn voor HR-adviseurs om flexibeler te zijn in het aanbieden van gepersonaliseerde arbeidsvoorwaardenpakketten.

Loonkloof tussen mannen en vrouwen langzaam kleiner: Volgens Eurostat verdienen Nederlandse vrouwen gemiddeld 13,5 procent minder dan mannen, een getal dat iets hoger is dan het EU-gemiddelde van 12,7 procent. Hoewel er in Nederland inspanningen worden geleverd om de loonkloof te verkleinen, is de daling in de laatste jaren afgezwakt.

Transparantie in loonbeleid: Uit het onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft (50,3%) van de Europese werkgevers open en transparant communiceert over het gehanteerde loonbeleid en de mogelijke arbeidsvoorwaardenpakketten. Nederlandse bedrijven blijven achter met 48,5 procent. Dit suggereert een mogelijk gebied voor verbetering in termen van transparantie in de Nederlandse bedrijfscultuur.

Onkostenvergoedingen en arbeidsvoorwaarden: Nederlanders ontvangen het vaakst een algemene onkostenvergoeding van alle ondervraagde Europese landen. Daarentegen scoort Nederland met slechts 9 procent opvallend laag als het gaat om het aanbieden van een fiets van de zaak.

Gewenste secundaire arbeidsvoorwaarden: De meest gewilde secundaire arbeidsvoorwaarden die Europese werknemers aan hun arbeidsvoorwaardenpakket willen toevoegen, blijken premies, bonussen en commissies te zijn (79%).


MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?