Traineeships helpen niet om talent te binden

Zes van de tien hoogopgeleide werknemers benoemen zichzelf als `talent`. Deze zelfbenoemde hoogvliegers stellen hoge eisen aan arbeidsvoorwaarden en inhoud van het werk. Maar ze willen vooral ook snel weer weg.

Je leest het overal: de strijd om talent barst weer volop los. Werkgevers hebben er veel voor over om talentvolle mensen aan hun organisatie te binden. Veel hoogopgeleide werknemers (58%) vinden zichzelf zo`n `talent`. Zij willen een auto van de zaak, een dertiende maand en een winstdeling, blijkt uit de nieuwe Beroepen en Arbeidsmarkt Survey van Randstad, Tempo-Team en Yacht.

Talent laat zich niet vangen met traineeship
Het is overigens nog maar de vraag, of de werkgever de zelfbenoemde talenten ook zo talentvol vindt, als zij zichzelf vinden. Reden te meer voor werkgevers om een duidelijk beleid voor talentmanagement op te stellen. Dat beleid wordt flink gefrustreerd als mensen dan toch nog voortijdig willen vertrekken.

Uitdaging en persoonlijke ontwikkeling zijn voor talenten belangrijker dan sfeer en omgang met collega's. Zo is 57% van de jonge hoog opgeleiden bereid geld in te leveren voor een interessantere baan. Om daar op in te spelen, zetten werkgevers vaak traineeships op, in de hoop op die manier talent te kunnen behouden.

Maar uit het onderzoek blijkt dat dit soort maatregelen niet werkt. Want 20% van de hogeropgeleiden wil maximaal vier jaar bij een zelfde werkgever blijven werken. Onder jongeren tot 30 jaar is dit percentage zelfs 41%. Het traineeship is nog wel geliefd bij studenten van bedrijfskundige, bestuurlijke- of technische studies.

Talentenpools opzetten met concurrenten
Volgens Dick Koopman, Directeur Marketing, Competences & Communicatie van Yacht, moeten organisaties er rekening mee houden dat ze talenten soms maar kort kunnen binden. Hierdoor staat het idee achter talentmanagement wel onder druk, terwijl talenten essentieel zijn voor de organisatie.

Koopman: `Organisaties die zich bewust zijn van de steeds sneller veranderde economische wereld om zich heen, kunnen daar hun voordeel mee doen. Ons onderzoek laat zien dat 65% van de hoger opgeleiden graag wil samenwerken in zogenaamde talentenpools per branche`.

In dergelijke pools gaan talenten, in overleg, eerst bij Bedrijf A en dan bij Bedrijf B werken. Dat kan problemen op de arbeidsmarkt oplossen en talent meer boeien. `Nu is het aan de organisaties om moed te tonen, concurrentieperikelen te overstijgen en te komen tot samenwerkingen`, stelt Koopman.


Praktische antwoorden op uw HRM-vragen

Met een abonnement op Tools en Extra's van Personeelsnet krijgt u ruim 200 actuele P&O-documenten, checklists en tools. Inclusief: gratis plaatsing van uw HR-dienst of P&O-vacature. Voor slechts 189 euro per jaar.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?