Personeelsnet

Top 20: Vacaturesite nu effectiever om een baan te vinden

Het eigen netwerk is niet meer zo belangrijk om een baan te vinden, want tegenwoordig vindt nog maar één op de zes mensen zo betaald werk. Dat aandeel stijgt naar 36 procent, als je indirecte netwerken meetelt, zoals sociale media, uitzendbureaus en wervings- en selectiebureaus. In de top 20 vacaturekanalen, staan vacaturesites nu op de eerste plaats.

Dit blijkt uit recente cijfers van Intelligence Group, die deze analyse speciaal maakte voor het nieuwe boek ‘Zo vind je een baan’ en de website www.sollicitatiedokter.nl.

Hoe vinden mensen in 2020 een baan?
Aan bijna 2.000 baanwisselaars is in de afgelopen 12 maanden gevraagd hoe zij aan hun nieuwe baan zijn gekomen. Als top-20 kwamen daar de volgende kanalen uit.

 Top 20 Vacaturekanalen

Percentage

1. Vacaturesites

18,3%

2. Bekenden/netwerk

18,1%

3. Uitzendbureau

8,0%

4. Sociale media

7,3%

5. Open sollicitatie

6,9%

6. Bedrijvensites

4,7%

7. Zoekmachine/search engine

4,7%

8. Binnenlopen/bellen naar een bedrijf

3,6%

9. Werving- en selectiebureau (headhunter benaderen)

3,1%

10. School/universiteit

2,8%

11. Sollicitatie apps

2,6%

12. CV uploaden in databank van een vacaturesite

2,4%

13. UWV

1,8%

14. Benaderen van een corporate recruiter (van een bedrijf)

1,6%

15. E-mail service (job agent)

1,5%

16. Online vindbaar zijn voor werkgevers/bureaus

1,5%

17. Huis-aan-huisblad/lokale weekkrant

1,0%

18. Advertentie in winkel/etalage etc.

0,9%

19. Via mijn stage

0,9%

20. Reïntegratiebedrijf/loopbaancoach

0,8%

Uitzendbureau blijft belangrijke schakel
Het meest effectieve kanaal waarmee mensen hun baan hebben gevonden betreft vacaturesites (zowel algemene- als nichesites), op de voet gevolgd door bekenden/netwerk met respectievelijk 18,3% en 18,1%. Nederland telt bijna 2.500 verschillende vacaturesites en daarnaast nog sites van ruim 14.000 arbeidsbemiddelaars hebben, zoals uitzendbureaus.

Op de derde plek als meest effectieve kanaal op de Nederlandse arbeidsmarkt, staan de verschillende uitzendbureaus. De uitzendsector blijft een zeer belangrijke schakel in de doorstroom van mensen naar een (vaste) baan. Het is daarmee een essentiële link in de matching en het bij elkaar brengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Zonder de uitzendbranche zou de arbeidsmarkt in Nederland substantieel slechter functioneren.

UWV speelt rol voor doelgroepen op de arbeidsmarkt
Sociale media (7,3%) zijn ook effectief om werk te vinden. Dit vacaturekanaal staat inmiddels op de vierde plek en is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Sociale media worden gevolgd door open sollicitaties, bedrijvensites en Google.

Op de 13de plek vinden we het UWV. Een kleine 2 procent heeft zijn/haar baan via het UWV gevonden. Daarmee heeft het UWV nauwelijks een rol bij het functioneren van de arbeidsmarkt in brede zin. Het UWV is vooral effectief onder bepaalde doelgroepen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wel valt op dat uitzendbureaus bijna 5 keer zo effectief zijn als het UWV in het bemiddelen naar een (nieuwe) baan.

Arbeidsmarkt van nu werkt anders
Het netwerk blijft belangrijk in het vinden van een baan, maar de arbeidsmarkt functioneert anno 2020 anders, namelijk veel meer met zoek- en matchingstechnologie. Het belangrijkste signaal dat uit deze cijfers komt is, dat het goed gebruik kunnen maken van vacaturesites of Google niet alleen te maken heeft met te weten welke sites je moet gebruiken.

Recruitment Tech is essentieel voor loopbaanadviseurs van de toekomst, om mensen sneller en effectiever aan een nieuwe baan helpen. Bijvoorbeeld door het gebruik van queries, Boolean en keywords, zodat je goed vindt wat je zoekt. Het is misschien even wennen, maar in veranderingen liggen ook kansen, stelt Intelligence Group.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?