Talentvolle medewerkers binden door ze vrij te laten

De open arbeidsmarkt en de toenemende concurrentie zorgen voor turbulentie tussen werknemers en werkgevers. Daarom moeten organisaties kostenefficiënt handelen en hun talentpool effectief managen.

Talentmanagement is geen ‘HR speeltje meer’ en onontbeerlijk voor een duurzame concurrentiepositie. Dat stelt professor dr. Lidewey van der Sluis in haar oratie 'Talent Management in strategisch perspectief', voor de Nyenrode Business Universiteit.

De open arbeidsmarkt en de toenemende concurrentie zorgen voor turbulentie tussen werknemers en werkgevers. Daarom moeten organisaties kostenefficiënt handelen en hun talentpool effectief managen. Dat vereist ook een nieuwe kijk op het benoemen en aantrekken van talent, het inzetten en aansturen van mensen, en het ontwikkelen en binden van talentvolle medewerkers.

In haar oratie draagt Van der Sluis richtingen aan voor dit keuzeproces dat moet leiden naar strategisch talent management. Belangrijke elementen zijn het talentkompas en het ontwikkelkompas. Arbeidsparticipatie, mobiliteit en ontwikkeling van het individu staan daarin centraal.

Talent- en ontwikkelkompas
Talenten van medewerkers zijn opgebouwd uit kennis en ervaring, uit gedrag en vaardigheden, maar ook uit persoonlijkheidskenmerken. De optelsom van de talenten van alle medewerkers in een organisatie zijn de talenten van de organisatie.

In hoeverre talenten daadwerkelijk worden ontwikkeld, wordt bepaald door de wisselwerking tussen de medewerker en de organisatie. Deze wederzijdse beïnvloeding bepaalt de mate waarin de medewerker zich wil, kan, mag en durft te ontwikkelen. In het managen van arbeidsrelaties staat dit interactieve proces centraal, stelt Van der Sluis.

Voor organisaties is het aanbieden van leermogelijkheden een strategisch HR-instrument. Talentontwikkeling geeft daarbij een impuls aan de ontwikkeling van de organisatie als geheel. De elementen van talentontwikkeling, arbeidsmarktparticipatie en arbeidsmarktmobiliteit, vormen het kompas van degenen die op de arbeidsmarkt participeren.

Strategisch talent management
Als een organisatie talentontwikkeling daadwerkelijk laat bijdragen aan een duurzame concurrentiepositie en onderneminggroei, is er sprake van Strategisch Talent Management.

Voor strategisch talent management moet talent worden aangetrokken, goed worden aangestuurd en ontwikkeld, maar ook aan de organisatie worden gebonden. Talentvolle werknemers ervaren ontwikkelingskansen als één van de meest bindende factoren in de arbeidsrelatie met de organisatie.

Binden door vrijlaten
Paradoxaal is dat talentvolle werknemers juist gebonden worden door ze in zekere mate vrij te laten. Door hen ruimte geven, te waarderen en te belonen. Daarvoor is een vertrouwensrelatie nodig die er van uit gaat dat talenten hun potentieel optimaal willen, kunnen, mogen en durven ontwikkelen in de organisatie.

Alleen organisaties die deze ruimte bieden aan medewerkers, zijn het meest talentproof, stelt Van der Sluis. Die organisaties zijn beter in staat om talentvolle mensen vast te houden en vergroten daarmee in belangrijke mate hun concurrentiepositie.

© Ook van dit artikel berust het auteursrecht bij Personeelsnet Media, te Den Haag. U mag dit artikel niet herpubliceren en niet citeren zonder bron- en linkvermelding.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?