Stress op werk en RSI grootste ziekmakers

Beleid voor psychosociale arbeidsbelasting in nieuwe Arbowet.

Stress door het werk en RSI zijn grote veroorzakers van gezondheidsklachten. Jaarlijks meldt twee tot vier procent van de werknemers zich ziek vanwege stress op het werk. Vijftien procent krijgt door het werk klachten aan arm, nek of schouder, die tot beperkingen leiden. De jaarlijkse kosten worden in totaal op zes miljard euro geschat. Dat staat in een rapport van onderzoeksbureau TNO, dat in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is geschreven.

Het ministerie van SZW wil in de nieuwe Arbowet opnemen dat er in bedrijven beleid moet worden gevoerd om de psychosociale arbeidsbelasting te beheersen. De bestaande verplichtingen voor preventie van RSI wijzigen niet. Het is aan werkgevers en werknemers om deze voorschriften concreet in te vullen met maatregelen die passend en adequaat zijn voor hun onderneming.

TNO deed onderzoek naar gezondheidsschade en kosten, die het gevolg zijn van psychosociale arbeidsbelasting en lichamelijke klachten aan arm, nek en schouder (RSI). Jaarlijks melden 150.000 tot 300.000 werknemers zich ziek vanwege stress op het werk. De stress kan worden veroorzaakt door een te hoge werkdruk, maar ook door agressief gedrag van klanten, pesterijen van collega’s of eentonig werk. Dit leidt niet alleen tot psychische klachten, zoals depressiviteit, maar ook tot hartkwalen en ongelukken die ontstaan door gehaastheid of een gebrek aan concentratie.

De onderzoekers van TNO schatten dat één op de zeven WAO’ers door stress op het werk arbeidsongeschikt is geworden. Dat kost jaarlijks 1,7 miljard aan uitkeringen. De totale kosten van stress, voor ondernemers en overheid, worden op vier miljard euro per jaar geschat.

TNO geeft aan in welke sectoren de meeste gezondheidswinst geboekt kan worden en het meeste geld bespaard kan worden door het doelmatiger aanpakken van risicovolle arbeidsomstandigheden. Als het gaat om het bestrijden van de kosten door stress, dan is de top-5: industrie, gezondheidszorg, handel, overheid, vervoer en communicatie. En als het gaat om RSI, dan is de top-5: gezondheidszorg, industrie, onderwijs, bouw, handel.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?