SER behandelt klachten over aanstellingskeuringen

De klachtbehandeling van aanstellingskeuringen verhuist naar de SER. Een commissie van vijf leden doet daar uitspraak over klachten van werknemers over hun aanstellingskeuring.

Het medisch keuren van sollicitanten is in Nederland over het algemeen verboden. Maar er zijn uitzonderingsgevallen, die opgenomen zijn in de Wet op de medische keuringen. Alleen onder strikte voorwaarden mogen sollicitanten nog worden gekeurd, als het voor het vervullen van de functie noodzakelijk is dat de werknemer aan bepaalde eisen van medische geschiktheid voldoet.

Van CKA naar SER
Op dit moment is de klachtenbehandeling ondergebracht bij de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA); deze commissie van onafhankelijke deskundigen valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van SZW. Sinds 2007 voert de SER op verzoek van het ministerie het secretariaat van de CKA.

De Sociaal Economische Raad (SER) gaat de klachten voortaan afhandelen. Daarvoor wordt een commissie gevormd uit vijf leden met elk een plaatsvervanger. Drie onafhankelijke leden en hun plaatsvervangers zijn allen – in evenwichtige verhouding – jurist of arts. De twee andere leden en hun plaatsvervangers worden benoemd door de centrale organisaties van ondernemers en werknemers.

SZW betaalt
De SER en het ministerie van SZW hebben afgesproken dat het ministerie de activiteiten van de nieuwe SER-commissie tijdelijk zal financieren. Na drie jaar zullen de SER en het ministerie evalueren of de bestaande praktijk naar tevredenheid functioneert en beslissen over de verdere financiering.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?