Seksuele intimidatie begint bij onprofessioneel gedrag

BING, het integriteitbureau van de gemeenten, gaat nu ook bedrijven adviseren over de aanpak van seksuele intimidatie. Het bureau denkt met zijn expertise meerwaarde te kunnen bieden aan bedrijven.

Uit onderzoek blijkt dat seksuele intimidatie relatief veel voorkomt: 10% van de vrouwen geeft volgens onderzoek aan dat zij wel eens geconfronteerd zijn met intimidatie op het werk. En ruim een kwart van de leidinggevenden heeft zich wel eens schuldig gemaakt aan intimidatie.

Op een gegeven moment krijgt iedere organisatie dan mogelijk ook te maken met seksuele intimidatie. Naar aanleiding van klachten is het soms noodzakelijk dat onderzoek gedaan wordt naar de ernst en de omvang.

Misbruik machtspositie
BING beschikt heeft daarvoor een team van 6 ervaren adviseurs met gedragskundige en forensische onderzoekservaring. Tot nu toe werkt het bureau voornamelijk voor gemeenten, maar gaat nu ook specifieke expertise en ervaring op het terrein van intimidatie buiten haar traditionele thuismarkt beschikbaar stellen.

Irene Nijhof, coördinator bij BING van onderzoeken naar ongewenste omgangsvormen: `Bij ongewenst gedrag is in het algemeen sprake van misbruik van een machtspositie. Maar je moet ook oog hebben voor de mogelijkheid dat de klager een valse rol speelt. De beschuldigde blijkt dan onverwachts zelf het slachtoffer te zijn.`

Professioneel gedrag
BING focust bij onderzoeken vooral op professioneel gedrag, want dat is neutraler en de reikwijdte van het onderzoek wordt zo groter.

Zo is niet de vraag of de baas tijdens een diner met zijn secretaresse bij hem thuis zijn handen kon thuishouden belangrijk, maar eerder de vraag of het professioneel was om haar bij hem thuis uit te nodigen, zonder haar te informeren dat zijn echtgenote afwezig was.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?